Язык UA RU

Зелений, чорний, білий - як і скільки часу потрібно заварювати різні види чаю

04.11.2021
Важливо знати, як правильно приготувати чай, щоб усі смакові якості збереглися в повній мірі. Не варіант просто залити листя окропом і розлити по чашках, інакше не можна відчути всю глибину напою. Традиції та ритуали з приводу того, як заварити чай у кожній країні різняться, проте існують загальні та неухильні правила.

Як правильно заварювати чай


 Існує кілька правил, які з легкістю можна запам'ятати та дотримуватися:

• спочатку слід подбати про якість води - застосовуйте м'яку питну воду, бутильовану, а водопровідну варто завчасно відстоювати;
• підбирається спеціальний заварювальний посуд, який обов'язково прогрівають перед приготуванням;
• готувати окріп необхідно так, щоб він не перекипів;
• слід підібрати найпростіший класичний чи сучасний рецепт;
• одну порцію можна заварювати кілька разів, використовуючи спосіб проток — кількість залежить від різновиду чайної сировини;
• отриманий настій доцільно розливати в посуд без залишку;
• пити напій краще свіжим та ще теплим.


Також потрібно орієнтуватися за якої температури заварювати чай, підібрати найбільш оптимальний метод приготування. Це дозволить за короткий час отримати правильний смак напою, оцінити всі його переваги та отримати максимальну користь.

Класика заварювання чаю - метод проток

Як заварити чай методом протоки правильно? Готуємо посуд та переходимо безпосередньо до процесу:

 • засипаємо висушений чайний лист у заварник, попередньо прогрітий окропом;
 • доливаємо воду до повного покриття чаїнок;
 • через кілька секунд зливаємо - першу заварку протокою не п'ють, таким чином сировина промивається і розпарюється;
 • знову заливаємо і через мінімум 15 секунд розливаємо по чашках.

Заварювати чай протокою можна стільки, скільки вважаєте за потрібне, спробуйте поки він не втратить свої смакові якості. Час витримки можна за потреби поступово збільшувати.

При заварюванні чаю шляхом протоки кількість сировини залежить від обсягу посуду, сорту продукції та міцності, яку потрібно отримати в результаті. Зазвичай однієї чайної ложки достатньо для 150-200 мл води, проте суворих стандартів немає, експериментуйте! При надмірній насиченості напою наступного разу при заварюванні протокою можна взяти меншу порцію, а злити швидше. При слабкому - час збільшується.

Згодом можна зрозуміти, скільки хвилин заварювати зелений чай, чорний або білий технікою протоки. Регулюйте температурний режим напою. З досвідом заварювання чаю протокою стане простіше, вловлюватимуться нюанси, щоб вийшло максимально корисно і смачно.

Поради щодо заварювання різних видів чаю

Як правильно заварити зелений чай листовий чи розсипний? Такий напій досить примхливий. Скільки заварюється зелений чай? Якщо перетримати настій, то в ньому з'явиться гіркота та неприємна терпкість, пити його буде некомфортно. Його корисно буде приготувати 3-4 рази, а ось улун та пуер, а також певні різновиди білого — до 9-10.

Про те, як заварювати чорний чай чи трав'яні думки розділилися. Повторне використання заварки, як правило, доцільне задля економії, проте користь цього процесу є сумнівною.
Температура заварювання зеленого чаю після доведення води до кипіння становить 85 ºC. Для чорного оптимальним рівнем є 95-99 º. Для жовтого та білого – 75-80º. А ось пуери і улун слід заливати окропом.

Зелений чай: як правильно заварити?

При використанні китайського методу заварювання зеленого чаю в посуд об'ємом 120-150 мл насипається приблизна кількість сировини - 3-4 гр. Таким чином, витримується до 6-7 разів заварок. Час настоювання при температурі заварювання зеленого чаю 75-80˚С становить 4-5 сек.

У Шрі-Ланці та Індії переважають європейські, переважно англійські канони приготування. І вони не співпадають із китайським методом за тривалістю. Скільки заварювати зелений чай за таким принципом? Все залежить від сорту вибраної сировини. Високогірні настоюються 4 хвилини, а нижчої якості – до 5 хв. При повторному наполяганні заливаючи заварку зеленого чаю, слід збільшувати час на 10 секунд.

Для отримання від чайної церемонії виключно задоволення та користі, слід вибирати та купувати якісну продукцію у перевірених постачальників. Цікавіться методами, як заварити зелений чай, чорний чи білий правильно.


Пийте із задоволенням!
5930 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК