Язык UA RU

Рослинна олія: що ми про неї не знали

26.01.2022
Коли ми говоримо про рослинні олії, перша наша асоціація, мабуть - це соняшникова олія. У нашому регіоні вона є традиційним інгредієнтом багатьох страв, які подають до столу. На олії смажать, тушкують, а також її додають у салати, тісто та інші страви національної кухні. Альтернативою для деяких стала оливкова олія, яка, на думку фахівців зі здорового харчування, є рослинною олією, що має більш корисні для організму властивості.


Властивості олії, як правило, визначаються властивостями вихідної сировини. Так існують такі види олії:

кунжутна;
• кукурудзяна;
• гірчична;
гарбузова;
• кедрова;
• арахісове масло;
• кокосова;
• обліпихова;
• конопляна;
• лляна і т.д.

Назва кожної олії, в даному випадку, містить інформацію про вихідну сировину. Є класифікація олій за консистенцією, а також за способом та технологією виробництва.

Рафінована олія та нерафінована


У чому полягає принципова різниця між цими сортами, і яка олія корисніша: рафінована чи ні? Ось у чому питання, яким задаються багато споживачів.

Рафінована олія – це рослинна олія, яка проходить спочатку стандартне механічне очищення, а потім через реакцію нейтралізації лужними розчинами. Такий продукт прозорий, не має насиченого бурштинового кольору та вираженого запаху, порівняно з нерафінованим продуктом.

Порівняння рослинних олій, якщо говорити про корисні властивості продукту, йде явно не на користь рафінованих сортів. Нерафінована олія проходить тільки механічне очищення і не піддається іншій хімічній обробці. Така продукція має насичений колір та звичний аромат, але може мати осад, що не відбивається на якісних характеристиках продукту та вважається допустимою нормою.


Крім рафінованої та нерафінованої рослинної олії у продажу можна зустріти й інші види продукції:

• гідратовану (у технології виробництва застосовують гарячу воду під великим тиском);
• дезодоровану (оброблену гарячою парою, яка практично не має характерного смаку та аромату).

Корисні властивості рослинної олії при гідратації та дезодоруванні повністю зберігаються.

Холодний та гарячий віджим: у чому різниця


Вживати в їжу рафіновану або нерафіновану олію – це справа смаку та вибір кожного, але варто враховувати, що натуральний нерафінований продукт максимально зберігає корисні для людини властивості. Крім того, бувають інші види масла за способом обробки. Важливу роль відіграє спосіб віджимання. Рослинна олія буває:

• Холодного віджиму. Віджимання вихідної сировини (насіння) проходить після термічної обробки при температурі не більше 40 градусів. Це найпростіший і найпоширеніший спосіб отримання недорогого, але корисного продукту. Користь олії холодного віджиму досить значуща, але за якістю найкращим вважається продукт, отриманий гарячим способом. Для отримання такої олії потрібно 6 кг сировини на 1 л готової продукції.
• Гарячий віджим. Віджимання відбувається після термічної обробки сировини при температурі від 100 до 110 градусів. Щоб отримати 1 л такого продукту, необхідно 3 кг вихідної сировини. Олія має тонкий, ніжний аромат і має певні корисні для організму властивості.

Крім цих інших видів обробки вихідної сировини є ще й олії, отримані у процесі технології екстракції. Ця технологія має на увазі хімічну обробку рослинної сировини розчинами, які витягують олію із сировини. Так можна отримати продукцію трохи швидше, що прискорить процес виробництва. Самі хімічні елементи потім видаляються, але зовсім не факт, що певна їх частина не залишається в кінцевому продукті, і не згубно впливатиме на організм споживача.

Лікувальні властивості рослинних олій


Застосування рослинних олій виходить за рамки процесів приготування їжі. Деякі з них відомі в народі не лише своєю високою споживчою, енергетичною та харчовою цінністю, а й дуже корисними для організму властивостями. У чому полягає користь рослинної олії?

Насамперед, у тому, що порівняно з жирами тваринного походження, рослинна олія містить у своєму складі насичені жирні кислоти – невичерпне джерело енергії для нашого організму. Така продукція добре засвоюється, не містить у великій кількості холестерин та бере участь у нормальному жировому обміні нашого організму. Крім того, рослинні олії допоможуть запобігти:

• ризику розвитку онкопатологій;
• захворювання серця та судин;
• ожиріння;
• збільшення показників холестерину;
• порушення синтезу білків;
• розвиток цукрового діабету;
• наслідки радіаційного опромінення.

Деякі фахівці в галузі народних методів лікування пропонують вживати 1 столову ложку оливкової олії натще, запиваючи склянкою води. Цей метод має принести молодість та здоров'я організму. За даними ВООЗ, норма споживання рослинної олії для їжі по суті на одну людину становить приблизно 60 г.

Які олії найцінніші та найкорисніші?


Одна з найдорожчих – це олія аргани. Арганову олію виробляють лише в одній країні і ця країна – Марокко. Така олія має протизапальні властивості, насичує клітини організму киснем та Омега-6 та 9 жирними кислотами, зберігає молодість, допомагає зміцнити імунну систему, сприяє нормалізації процесів кровотворення. Рекомендовано тим, хто займається розумовою працею, тому що зміцнює пам'ять та допомагає концентрувати увагу на дрібницях.

Лляна олія відома слов'янським красуням з сивої давнини. Вона містить Омега-3 жирні кислоти у більшій кількості, ніж відомий усім нам риб'ячий жир. Лляна – це найкраща рослинна олія для жінок. Вона нормалізує гормональне тло, сприяє поліпшенню функцій репродуктивної системи та рекомендована фахівцями на етапі планування вагітності. Крім іншого, лляна олія може сприяти схудненню, якщо її вживати відповідно до рекомендацій вашого спеціаліста з ПП.

Конопляну олію цінували та широко застосовували слов'янські племена. Вона вважалася протизапальною, знеболювальною та жарознижувальною. З цієї причини знахарі лікували конопляною олією бронхіти і запалення легенів. Ще є думка, що конопляна олія – це найкраща олія для чоловіків, особливо, якщо є проблеми з простатою та супутні патології.

Кунжутна олія має цікаві властивості. Її можна використовувати як профілактичний глистогінний засіб, як додаткову терапію при астмі, ХОЗЛ та інших патологій дихальної системи, при ожирінні для контролю над вагою та при кровотечах різної етіології. Доведену ефективність цей вид олії має при гіперфункції щитовидної залози та цукровому діабеті.

У косметології застосовують кокосове масло. Воно входить до складу кремів для обличчя та тіла, а також до складу багатьох масок та кондиціонерів для волосся. Якщо волосся втратило природну еластичність і блиск, то можна використовувати кокосове масло в чистому вигляді і волосся буде гладким і блискучим. Можна наносити на сухі кінчики волосся та на чисту вологу шкіру обличчя або тіла.

Це лише основні корисні рослинні олії. Є і багато інших, що мають різні корисні для організму властивості.

Кому і коли від олій варто утриматися?


Лікувальні рослинні олії хоч і досить популярні в нетрадиційній і навіть традиційній медицині, але вживати їх безконтрольно фахівці категорично не рекомендують. Перш ніж купити той чи інший продукт, обов'язково порадьтеся з вашим сімейним лікарем або спеціалістом з харчування.

Є пацієнти, яким застосування олії категорично протипоказане. Серед протипоказань до застосування можна відзначити такі:

• порушення згортання крові;
• індивідуальна непереносимість;
• гостра стадія панкреатиту;
• гастрит;
• загострення жовчнокам'яної або сечокам'яної хвороби;
• гострий пієлонефрит та деякі інші патологічні стани.

Якщо у вас є протипоказання, ваш лікар обов'язково про це скаже, а якщо немає - підкаже, як правильно приймати, щоб принести організму тільки користь. Безконтрольний прийом будь-яких препаратів на натуральній основі зовсім не такий нешкідливий, як може здатися на перший погляд. Особливо обережні повинні бути ті, у кого є в анамнезі алергія на будь-які рослини або продукти рослинного походження, оскільки деякі види натуральної сировини можуть викликати важкі анафілактичні реакції, аж до анафілактичного шоку або набряку Квінке.

Будьте уважні та обережні, щоб отримати оптимальне відношення користі та шкоди рослинних олій різних видів та сортів. Якщо все робити правильно, то продукти цієї категорії дуже корисні та необхідні в раціоні.

14460 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК