Язык UA RU

Подорож Цейлоном разом із чаєм Richard

22.02.2022

Із чим у вас асоціюється Шрі-Ланка? Напевно, це щасливі слони, яскраві пальми, красиві пляжі, що ніби зійшли з картинок Pinterest, і… цейлонський чай. Так, цей невеликий острів, який до здобуття незалежності називався Цейлон, є третім світовим експортером чаю після Китаю та Індії.

У цій статті ми поговоримо про види та користь цейлонського чаю, а також про те, як правильно заварювати листовий чай.

Цейлонський чай: сорти та відмінності

Вам завжди було цікаво, чим відрізняється байховий чай від цейлонського? Байховим називають будь-який розсипний чай — на відміну пресованого або пакетованого. Тут зовсім не важливий розмір листа або спосіб його скручування.

Також досвідчені чаємани часто сперечаються на тему, який чай кращий — індійський чи цейлонський? Правда в тому, що обидва чаї відносяться до одного різновиду — ассаміке, тому мають приблизно однакові смакові якості та корисні властивості. Все інше залежить від сорту, умов вирощування та виду обробки.

Сорти ceylon чаю розрізняють залежно від місцевості, де він ріс — рівнинні сорти (600 метрів над рівнем моря), средньорівнинні (від 600 метрів до 1 км) та високогірні (від 1 км).

Але мало розумітися на тому, де росте цейлонський чай, важливо знати його класифікацію. Залежно від розміру листа та міцності заварки можна виділити такі популярні види цейлонського чаю:

OPA — різновид чаю з великим листом і слабким заварюванням;
OP — середнє за розміром листя чаю і міцніше заварювання, базова категорія;
Pekoe — цейлонський чорний чай з дрібним листом і міцним заварюванням;
BOP — міцний цейлонський чай, який добре поєднується з молоком.

Звичайно, це далеко не всі види, а лише найпопулярніші. Наприклад, якщо в абревіатурі є буква B — це означає, що чай складається зі шматочків, а не цілісних листів. Це зовсім не синонім поганої якості, проте гарантія відмінної міцності. Вважається, що найкращі сорти цейлонського чаю містять літери TG, що позначають золотисті тіпси — найніжніші та наймолодші бруньки.

Зібравши чай, його сушать протягом місяця, доки не почнеться процес окислення — а потім підсмажують при температурі 90-95°С. Так виходить знайомий усіма чай — чорний, цейлонський, з насиченим смаком.

Що стосується зеленого чаю, то на Шрі-Ланці його виробляють у рази менше, хоча це ті ж чайні кущі — відрізняється лише спосіб обробки листя. Для виробництва зеленого чаю листя обдають парою, щоб уникнути процесу окиснення, а потім сушать при температурі 105°С. Так виходить корисний, справжній цейлонський чай.

Для білого чаю використовують молоде листя і типси, які лише підв'ялюють на повітрі, а потім сушать. Цей елітний цейлонський чай відрізняється ніжним смаком та світло-жовтим або сріблястим кольором напою.

Цейлонський чай: користь

Говорячи про користь чаю, цейлонський посідає особливе місце серед уподобань споживачів. Це не дивно, адже його регулярне споживання допомагає.

  • Вивести шлаки та токсини;
  • Нормалізувати рівень цукру;
  • Зміцнити зубну емаль;
  • Уповільнити процеси старіння;
  • Налагодити роботу нервової системи;
  • Підвищити когнітивні функції мозку;
  • Прискорити процес схуднення.

Як правильно заварювати чай

Як правильно заварювати цейлонський чай? Все дуже просто, достатньо дотримуватися кількох правил:

  1. Використовуйте свіжокип'ячену воду, яка ледь досягла рівня закипання — вода, яка довго кипіла, втрачає значну частину кисню і не може розкрити багатий смак чаю.
  2. Попередньо обдайте окропом чайник та решту посуду.
  3. Кількість заварки вибирайте з розрахунку: одна чайна ложка на людину + одна на чайник.
  4. Дозвольте чаю настоятися. Як правило, щоб правильно заварити чорний чай, достатньо 3-5 хвилин, зелений та білий настоюється близько 2-3 хвилин. Цього нетривалого часу достатньо, щоб розкрити міцність та аромат напою.
  5. Перед тим, як налити чай у чашку, розмішайте його в чайнику.

Цейлонські чаї мають досить насичений смак. Як же правильно пити чай, щоб вичавити з нього максимум? Головне правило – це потрібно робити одразу після заварювання. Також небажано класти цукор — це вб'є оригінальний смак якісного напою.

Хороша новина полягає в тому, що заварювати цейлонський чай можна кілька разів – від 4 до 8, але важливо, щоб це теж відбувалося одразу.

Шрі-Ланка – батьківщина цейлонського чаю. Чи плануєте ви подорож на цей острів? Не забудьте серед інших сувенірів привезти додому і чай — цейлонський крупнолистовий.

Але якщо ні – не біда. Сьогодні справжній цейлонський чай можна купити у багатьох інтернет-магазинах. А на сайті Tea.ua ви зможете замовити чай Richard “Royal Ceylon” — як крупнолистовий, так і в пакетиках. Хочете щось нове? Спробуйте Richard Royal у каді пакетах — їх вистачає на чай цілий чайник, а значить, і на всю вашу родину чи компанію друзів.

У будь-якому випадку, яку упаковку ви б не обрали, Richard Royal чай порадує вас насиченим ароматом і тонкими медовими нотками. Приємного чаювання!

2366 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК