Язык UA RU

Гід: як визначити якісний чай

28.01.2022
Чайні традиції є у ​​кожному куточку нашої планети. Є серед нас і такі особи, які не уявляють свого життя без ароматного чаю. З нього починається новий день, і випити чашечку під кінець дня – теж гарний ритуал. І коли ви не можете жити без цього тонізуючого напою, закономірно виникає питання – а як вибрати якісний продукт?

Ця категорія продукції представлена на ​​ринку в такому широкому асортименті, що визначити її якість буває зовсім непросто. Є хороший чай серед недорогих, а є дорогий, але той, що залишає бажати кращого. Який чай добрий, а який не вартує вашої уваги? Ми постаралися зібрати в цьому огляді максимум корисної інформації, щоб ви вміли вибирати найкращий напій, який матиме багатий смак та аромат.

Який буває чай: короткий посібник


Що таке натуральний чай? Це напій, який одержують шляхом заварювання або настоювання первинної, заздалегідь підготовленої сировини. Чаєм таким чином можна назвати і настій ромашки, і настій чайного листа. Якісний продукт, як правило, містить лише натуральні інгредієнти та різні натуральні добавки. Якщо у сировині присутні ті чи інші хімічні речовини, на зразок барвників або ароматизаторів, то такий чай вже має викликати сумнів у потенційного покупця.

Сьогодні можна зустріти чай:
• зелений;
• чорний;
• ягідний;
• трав'яний;
• фруктовий і т.д.

Критерії вибору гарного чаю можна умовно поділити на об'єктивні та суб'єктивні.

Об'єктивні або суб'єктивні критерії вибору чаю


Почати варто з суб'єктивних критеріїв, оскільки вони часто стають ключовим моментом під час вибору того чи іншого сорту. До таких варто віднести наші особисті уподобання. Для кожного з нас є свій гарний, якісний чай, що має потрібні властивості:

• аромат;
• смак;
• колір;
• прозорість.


Деякі з нас віддають перевагу певним маркам елітного чаю, інші звертають увагу на смакові якості. Наприклад, деякі з нас не люблять, коли в чашці плаває заварка і воліють вибрати смачний чорний чай у пакетиках або натуральний пакетований чай.

Згідно з даними досліджень, на смакові уподобання споживачів може суб'єктивно впливати і регіон проживання, і стать та вік. Було встановлено в ході досліджень, що справжній цейлонський чай люблять чоловіки вікової категорії 45+, а ось зелений чай, у більшості випадків – це вибір жінок віком до 40 років і юнаків та дівчат після 18. У мегаполісах, як і раніше, провідні позиції на ринку займає пакетований чай, а у віддалених західних регіонах люди вибирають часто натуральний чай у пакетиках або у вигляді найрізноманітніших блендів.

Отже, вважатимуться, що ці органолептичні якості чаю можуть розглядатися лише як суб'єктивні. Про смаки не сперечаються! Кожен любитель цього напою шукає своїх неповторних відчуттів. І те, що на смак одному, може зовсім не імпонувати іншому.

Чорний чай, зелений чай та інші



Залежно від способу обробки чайного листа, чай може набувати свого кольору. Колір чаю визначає його смакові якості, а іноді і вартість продукту. Який чай за зовнішніми ознаками вважається найкращим? Напій має яскраво виражений мідний насичений відтінок. Якщо настій занадто темний або каламутний – це говорить про низьку якість вихідної сировини та наявність тих чи інших домішок.

Ще колір чаю залежить від способу ферментування:
• чорний чай отримують під час глибокої ферментації;
• при більш швидкій ферментації отримують улун;
• червоний чай отримують при короткочасній ферментації та фіксації парою;
• зелений чай – це чайний лист, який зовсім не пройшов ферментацію.

Те, що деякі види чаю є більш корисними, ніж інші – хибна помилка. Види чаїв та їх властивості можуть відрізнятися, але кожен сорт має свої незаперечні переваги.

Зелений чай – джерело антиоксидантів та вітамінів. Він має, крім іншого, сечогінні та інші властивості.

Майже всі сорти без винятку допомагають:

• позбутися надмірної ваги;
• контролювати рівень чутливості до інсуліну;
• доглядати за порожниною рота;
• запобігти хворобі Паркінсона;
• знизити ймовірність розвитку онкологічних захворювань;
• підвищити щільність кісткової тканини;
• уникнути захворювань серцево-судинної системи.


Справжній чай містить невелику кількість кофеїну, що надає організму бадьорості та доброго самопочуття протягом усього дня. У чорному чаї вміст кофеїну більший, ніж в інших сортах.

Як вибрати якісний чай?

Головний критерій якості – це стан листа. Хороший чорний або зелений чай роблять з висококласної сировини, без сторонніх домішок і чайного пилу. Таким чином, якщо гранульований або оброблений іншим способом чайний лист має однорідну консистенцію – це ознака високої якості.

Ще один поширений міф - чай у пакетиках має нижчу якість. Насправді, якщо йдеться про високі сорти чаю, то якість чайного листа не залежить від форми упаковки. У чайних пірамідках від сумлінного виробника ви знайдете такий самий чай, як і в листовому варіанті.


Як вибрати чай у пакетиках? Дуже просто. Щоб оцінити якість сировини, достатньо розірвати один фільтр-пакет. Якісний чорний чай або зелений сорт є листям або гранулами приблизно однакового розміру, без сторонніх домішок. Якщо добавки заявлені у складі напою, то вони є яскравими шматочками середнього розміру, які легко відрізняються в загальній масі. Якщо ви розірвали пакет і дійсно побачили «пил китайських доріг», то про якість такого чаю можна довго не міркувати. Такою не має бути сировина високого рівня.

Країна походження чайного листа та сорту чаю

При виборі чайного бленду завжди важливо розуміти, що на чайний лист може впливати країна походження. Найчистіший у світі чай, на думку експертів, зростає в Танзанії та Кенії. Кращий зелений і чорний чай роблять на основі сировини, яка росте в тропіках та субтропіках, у Китаї та Індії. На пострадянському просторі чай вирощують у Грузії та Абхазії, але все менше й менше, тому що клімат не дозволяє отримувати добрий урожай і, відповідно, конкурентоспроможну сировину.

Китайський та індійський – це сорти чайного куща, та не завжди країна зростання сировини. Багато чаю виробляють в Африканських країнах, тому що там хороші кліматичні умови та недорога робоча сила. Елітні сорти чаю вирощують зазвичай на невеликих плантаціях. Чай від таких виробників відрізняється високою вартістю, але водночас і високою якістю.

Найкращий чай – натуральний



Натуральний зелений чай або чорні сорти не містять хімічних добавок, барвників та ароматизаторів. Для того, щоб надати напою особливого смаку, виробники додають натуральні спеції, цедру цитрусових фруктів та ароматні трави.

Як визначити натуральний чай чи ні? Є два способи:

• Залийте чай холодною водою. Якщо вода при цьому змінила свій колір, це означає, що в нього додали барвник, щоб досягти оптимального кольору. Якісний чай фарбує воду лише під впливом високих температур.
• Додайте в чай ​​часточку лимона. Якщо немає жодних добавок, напій змінить свій колір за кілька хвилин на світліший. Таке «освітлення» не станеться, якщо кольорів досягли шляхом додавання тих чи інших хімічних речовин.

Є багато сортів, видів та підвидів улюбленого продукту, але насправді найкращий сорт кожен вибирає по собі. Втім, вибирати варто серед якісних сортів та перевірених часом виробників, щоб настій приносив радість та здоров'я вашому організму.

8003 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК