Язык UA RU

Ягоди Годжі - джерело довголіття, краси та щастя

31.01.2022
Ажіотаж навколо ягід годжі продовжується не одне століття. Вони досі на піку популярності і дуже цінуються споживачами. Проте не кожен знає все про годжі. Що являють собою, їх особливості, ефект, що впливає на організм людини, чи допомагають, чим небезпечні, як вживати і т. д.


Ягода годжі – це лікарська рослина, яка протягом багатьох років застосовувалася на території Китаю для лікування різноманітних хвороб. Плоди мають терпкий солодкий смак і легку кислинку, які відмінно гармонують між собою.

Рослина набула широкого поширення в медицині, кулінарії, косметології. Це справжнє джерело довголіття, краси та щастя. Все про ягоди годжі: що це, опис, застосування, властивості, користь і шкода, як приймати, відгуки, можна дізнатися зі статті.

Що таке ягода годжі


Сьогодні не залишилося жодної людини, яка б не чула про ягоди годжі. Це продукт, який відрізняється своїми корисними властивостями. За своєю суттю, що таке годжі? Це невелике деревце до 1-4 м заввишки або листопадний чагарник, що відноситься до сімейства пасльонових родів дерезів. Особливу цінність мають саме плоди, а не насіння годжі. Така культура в природних умовах зустрічається на території Тибету, Китаю та Гімалаїв.

Плоди годжі — ягоди 8-15 мм завдовжки червоного кольору та яйцеподібної форми. Дотик до них викликає окислювальну реакцію та потемніння шкірних покривів. Тому, щоб отримати сушені ягоди годжі, їх при збиранні струшують на розстелені полотнища та сушать у тіні. Рослина ще має іншу назву — китайський барбарис, через зовнішній вигляд плодів, проте на цьому вся схожість і закінчується.

Ягоди годжі сушені за своєю формою та текстурою нагадують родзинки.

Чим корисні ягоди годжі: властивості та застосування


У кулінарії ягоди годжі вживаються у чистому вигляді або після попереднього замочування у воді. Їх додають до:
• відварного рису та сухих сніданків;
• десертів та коктейлів;
• салатів та випічки;
• йогурту та мигдального молока;
• китайські супи з куркою або свининою, овочами, диким ямсом, корінням солодки.

Плоди також заварюють як трав'яний чай або додають напій додатковим інгредієнтом. Користь ягоди годжі в медицині відома ще з давніх-давен. Вона застосовувалася китайськими лікарями як засіб, що зміцнює, омолоджує і продовжує життя.

При вживанні таких плодів доведено ефективність боротьби антиоксидантних комплексів проти раку. Харчові волокна, що містяться в продукті, покращують роботу шлунково-кишкового тракту та стимулюють функцію травлення.

Ягоди допомагають збалансувати рівень інсуліну та глюкози в крові. Вони активно застосовуються у традиційній китайській медицині для терапії хвороб печінки, знижуючи ймовірність розвитку цирозу та гепатиту. При гіпертонії дію ягід годжі можна охарактеризувати як загальнозміцнюючу та тонізуючу. Вони підтримують осмотичний тиск плазми крові та баланс рідини у тканинах організму.


У період виношування дитини цілющі властивості годжі дозволяють вгамувати біль у спині, зміцнити тіло й привести його в тонус, а також попередити появу анемії і знизити ймовірність появи токсикозу. Вони зменшують депресію та почуття занепокоєння, ефективні при захворюваннях очного яблука, застосовуються для підвищення потенції.
Ягоди годжі відомі своїми імуностимулюючими властивостями, здатністю боротися із шкідливими вільними радикалами, зменшувати запальні процеси. Завдяки цим властивостям не тільки жінкам ягоди годжі несуть користь, а й чоловікам.

Корисні властивості ягоди годжі полягають у її складі. Це відмінне джерело цінних для здоров'я людини вітамінів та мінералів. Ягода годжі сушена включає:

• феноли — мають антиоксидантні властивості;
• 7 вітамінів (А, С, В1, В2, В6, В9, Е) – у т. ч. захищають імунну систему;
• 11 мінералів - цинк, залізо, германій, мідь, кальцій, калій, кобальт, йод, селен, магній, фосфор;
• 18 амінокислот - т. ч. 4 з них людський організм самостійно не виробляє;
• 8 полісахаридів (з них 4 незамінні, яких більше немає в жодному продукті: LBP-1, LBP-2, LBP-3, LBP-4);
• 6 моносахаридів - живлять енергією всі системи організму;
• 5 ненасичених жирних кислот (у т. ч. Омега-3 та Омега-6) – необхідні для здорової гормональної системи;
• бета-кератин — кількість речовини вдвічі перевищує її вміст у моркві;
• клітковину та антиоксиданти.

Від годжі користь полягає в наступному:

• забезпечення (30 г) майже 10% добової норми білка;
• більш повільному зростанні рівня цукру в крові через більш високий вміст у плодах складних вуглеводів, що значно зменшує ризик розвитку цукрового діабету надалі;
• сприянні виведенню зайвої рідини з організму, підвищенню рівня гемоглобіну в крові, нормалізації діяльності нервової системи, покращенню зору;
• зниженні стомлюваності, підвищенні енергетичного наповнення, антиоксидантної дії;
• нормалізації гормонального фону, стимуляції оновлення клітин організму, попередження онкологічних хвороб за рахунок впливу кислот Омега-3 та Омега-6, полісахаридів LBP;
• омолодження організму, зміцнення імунної системи, поліпшення обміну речовин;
• відновлення сну, поліпшення настрою, підвищення стресостійкості організму.
Для безпечної профілактики простудних захворювань можна звернутися до вживання ягоди годжі.

Як приймати ягоди годжі для швидкого схуднення


Вивчаючи інформацію про ягоди годжі та її корисні властивості, у тому числі й відгуки, можна з'ясувати, що вони значно покращують обмін речовин. Саме з цієї причини продукт такий популярний серед споживачів.

Лінолева кислота, що міститься в плодах, спалює жир, підтримує баланс мікрофлори кишечника, благотворно впливає на травну функцію. Високий вміст клітковини допомагає дотримуватись правильного харчування. Продукт насичує тіло енергією, є багатим на вітаміни та мінерали, навіть після вживання невеликої порції.

Як пити ягоди годжі для швидкого схуднення? Це легка та корисна закуска, яка замінює звичні нам родзинки або курагу. Продукт належить до низькокалорійних. У нього є лише незначний вміст цукру, що робить їх кориснішими за безліч сухофруктів. У порції 30г сушених ягід — близько 100 калорій.

Унікальна ягода годжі: протипоказання


• Вагітним жінкам, мамам, які годують, і дітям до 3-х років, через можливість здуття кишечника.
• Людям, схильним до підвищеного артеріального тиску та кровотеч – продукт розріджує кров та збільшує швидкість кров'яних потоків по судинах.
• Особам, які приймають лікарські препарати – відбувається посилення впливу ліків.
• Кожен, хто має алергію на червоні ягоди та фрукти, повинен обговорити з сімейним лікарем прийом даної добавки або будь-яких засобів, що містять її компоненти.
• Взаємодія з розріджувачем крові кумадином (варфарином) може призвести до збільшення кровотечі і є токсичною для клітин печінки.
Ягода годжі може приносити не лише користь, а й шкоду. 

Як приймати ягоди годжі


Які вони, ягоди годжі? Їх заборонено додавати в їжу у сирому вигляді. У такому разі вони отруйні для людини. Плоди їдять після сушіння, так вони втрачають свою небезпечну властивість. Їх можна додавати для пікантного смаку в багато страв: запечене м'ясо, плов, каші, салати.

Як пити ягоди годжі? Можна заварити їх, заливши ягоди окропом і дати настоятися 30 хвилин. Такий чай із ягід Годжі дуже корисний. Вживати продукт краще в ранковий час і обмежити прийом перед сном, щоб уникнути можливої ​​появи безсоння.

Добова норма – не більше однієї столової ложки на день. Ягоди вживають без цукру, оскільки його додавання зменшує корисні властивості препарату. Властивості сухих плодів годжі краще розкриваються після їх запарювання. Для приготування чаю дайте ягодам настоятися у гарячій воді протягом 5-10 хвилин.

За допомогою годжі можна надати вишуканий смак практично будь-якій страві, тому не варто припиняти експериментувати. З неї можна зробити чудове варення чи джем. Проте, настоювати алкоголь на плодах не рекомендується через втрату ними під дією етилового спирту більшості корисних якостей.

15374 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК