Язык UA RU

Продукти для підшлункової: що включити до свого раціону?

25.01.2022
Підшлункова залоза – це орган, який відповідає в організмі людини за вироблення багатьох життєво важливих ферментів, таких як інсулін, панкреатичний поліпептид, соматостатин та деяких інших, здатних впливати на роботу всього організму.

Розвиток підшлункової залози починається вже на третьому тижні внутрішньоутробного розвитку та поступово, у процесі росту та розвитку плода, формується голівка, тіло та хвіст цього органу. У новонароджених немовлят вага підшлункової залози становить лише 2 г, а остаточно форма та розмір органу формується у віці 5-6 років.


У дорослої людини заліза втрачає рухливість, тому що кріпиться до задньої стінки черевної порожнини. Має розміри близько 15-20 см і масу близько 70-80 г. Якщо говорити про функціональне навантаження підшлункової залози, вона виконує одночасно дві функції:

Ендокринну. Ця функція виявляється у виробленні інсуліну та інших гормонів, відповідальних за рівень глюкози, отже – цукру, у крові людини.
Екзокринну. Під цією функцією мається на увазі викид через просвіт дванадцятипалої кишки ферментів, що розщеплюють у нашому організмі жири, вуглеводи та білки.
Розташовується орган у черевній порожнині, безпосередньо за шлунком і досить тісно прилягає до дванадцятипалої кишки. Їжа для підшлункової – це будівельний матеріал, що допомагає органу виконувати свої функції або, навпаки, фактор, що викликає різні порушення роботи підшлункової залози. Як підтримати підшлункову залозу та дати їй нормально функціонувати? Які продукти харчування любить чи не любить підшлункова залоза? У цьому огляді ми постаралися розібратися, яка їжа корисна для підшлункової залози, а яка призведе до розвитку певних патологій.

Що не любить підшлункова?


За даними ВООЗ, серед найпоширеніших захворювань підшлункової залози можна відзначити такі:

  • Панкреатит. Загальна назва запальних захворювань та симптомокомплексів, які можуть мати гострий та хронічний характер. При запаленні підшлункової залози порушується вироблення ферментів цього органу, і розвиваються різні загальні патології ШКТ, особливо кишечника.
  • Онкопатології підшлункової залози. Ряд злоякісних новоутворень, що вражають переважно протоки підшлункової залози або  епітелій цього органу.
  • Муковісцидоз. Патологія, що носить спадковий характер. У результаті генетичних мутацій, уражаються різні залози зовнішньої секреції. Сьогодні наявність чи відсутність таких генів у майбутніх батьків та ймовірність розвитку захворювання у майбутньої дитини можна діагностувати на етапі планування вагітності. 
  • Цукровий діабет. Виражається у наявності у пацієнта підвищеного рівня глюкози у крові. Захворювання системне та вимагає довічної терапії, заснованої на застосуванні препаратів інсуліну. 
  • Панкреанекроз. Повне чи часткове відмирання тканин підшлункової залози. Спричиняє важкі, часто фатальні наслідки. 
Якщо вже є певні проблеми, то варто серйозно замислитися над тим, як покращити стан підшлункової залози, зменшити шкідливий вплив на стан цього органу та покращити загальний стан організму.


Отже, які продукти не любить підшлункова залоза? Насамперед, це:

  • Ковбаса та сосиски. Ці продукти, як правило, містять багато жирів, а також харчових барвників, які згубно впливають на стан шлунково-кишкового тракту в цілому та підшлункової зокрема. Часте споживання цієї групи продуктів може призвести до надмірної ваги і, як наслідок, до розвитку панкреатиту.
  • Напівфабрикати. Такі продукти, в більшості випадків, багаті на трансжири, з якими погано справляється ШКТ навіть самої здорової людини. Отже, напівфабрикати – не найкраща їжа для підшлункової.
  • Готова випічка та кондитерські вироби. В їх основі, як правило, багато цукру та жирів нез'ясованого походження. Тут використовують не тільки рослинні та тваринні жири, але й різні добавки та емульгатори, які можуть призвести до розвитку серйозних патологій. 
  • Будь-які солодощі від цукерок до газованих напоїв. Насправді є багато продуктів з низьким вмістом цукру, які можна вживати в їжу без шкоди для здоров'я. Це натуральний мармелад із плодів та ягід, варення без цукру, арахісова паста без цукру і навіть шоколад без цукру. Ці продукти корисні для підшлункової залози та для всього організму. Їм часто віддають перевагу люди, котрі стежать за масою свого тіла. 
Ще що не любить підшлункова та печінка? Як не банально, але це – алкоголь та куріння. Куріння призводить до звуження судин залози та порушення секреції, а алкоголь, у свою чергу, призводить до в'язкості секрету залози, а продукти розпаду етилового спирту надає безпосередню руйнівну дію на клітини та тканини підшлункової.

Які фрукти корисні для підшлункової залози? На жаль, є такі. Пацієнтам, які страждають на хронічний панкреатит, категорично не рекомендується вживати в їжу виноград, що містить велику кількість глюкози, кислі ягоди та фрукти. Взагалі, фахівці рекомендують відмовитися від екзотичних фруктів та віддавати перевагу сезонним овочам та плодам, властивим вашому регіону.

Є ще продукти для підшлункової залози шкідливі і не рекомендовані гастроентерологами. До них входять:

  • жирні сорти м'яса та риби;
  • консервовані овочі, особливо з оцтом;
  • соуси та майонези;
  • копченості;
  • снеки;
  • фаст-фуд;
  • яловичий та свинячий жир, включаючи сало та продукти на його основі.
І головне, чого не любить підшлункова залоза – це переїдання. Щоб підтримувати органи ШКТ у номі фахівці рекомендують дрібне харчування. Приймати їжу краще невеликими порціями і кілька разів на день, щоб після їди залишалося легке почуття голоду. Саме голод – це те, що любить підшлункова залоза. Лікувальне голодування фахівці рекомендують не тількі у стадії загострення, а й у стадії ремісії.

Продукти харчування корисні для підшлункової залози


Якщо є список продуктів, які найбільше любить підшлункова залоза кожного з нас. Серед таких корисних для здоров'я органів ШКТ продуктів можна відзначити:

  • Хліб житній чи пшеничний, бажано не вищого, а першого чи другого сорту. Корисна їжа для підшлункової – це підсушений хліб або прісні сухарі.
  • Страви з нежирних, дієтичних сортів м'яса та риби. Підходить індичка, кролик, нежирна яловичина, курятина, телятина та інші. Продукти, які любить підшлункова, повинні бути приготовлені на пару або подаватися у вареному або тушкованому вигляді. Якщо йдеться про рибу, це риба нежирних сортів. Найчастіше – це річкова риба або такі види риби, як нататіння, хек, путасу та інші. 
  • Молочнокисла продукція, така як кефір, ряжанка, сметана або йогурт. Продукція має бути пастеризованою та відповідати найвищим стандартам якості. Чим менша жирність у такої молочки, тим кориснішою вона може виявитися для підшлункової залози. 
  • Яйця у вигляді білкового омлету – це те, що любить їсти наша підшлункова. У омлет можна додавати нежирний сир або овочі відповідно до ваших особистих уподобань. 
  • Які крупи будуть корисними? Серед лідерів можна назвати рис, гречку , перловку та вівсяні пластівці. 
  • Що приготувати як гарнір? Це страви із овочів. Які овочі та фрукти любить підшлункова залоза? Серед них такі фаворити: картопля, гарбуз, кабачок, баклажан, морква, буряк, цвітна (але не білокачанна!) капуста та інші.
  • Корисна їжа для підшлункової – це фрукти. Можна їсти яблука солодких сортів у запеченому вигляді або дозволити собі одну-дві груші як десерт.
Для приготування будь-яких страв, якщо у вас панкреатит, краще застосовувати натуральне вершкове масло, рафіновану олію або олію оливкову. А ось смалець та інший жир тваринного походження – під забороною. Також відмовтеся від гострих спецій та газованих напоїв. Можна пити компоти з ягід та сухофруктів, узвари та натуральні соки (березовий, яблучний, овочевий та інші).

Як підтримати підшлункову?


Перш ніж розібратися в цьому питанні, варто згадати про ті основні симптоми, які характеризують загострення панкреатиту або інші проблеми в роботі підшлункової залози. Якщо організм працює неправильно, то пацієнт може відчувати:
  • нудоту;
  • біль зверху живота, в області пуповини або вище в підребер'ї;
  • блювота, що часто повторюються;
  • підвищене слиновиділення;
  • відсутність апетиту;
  • діарея;
  • метеоризм;
  • виснаження та зниження маси тіла;
  • явлення загальної інтоксикації;
  • швидка стомлюваність та деякі інші.
Наявність будь-яких, згаданих вище, симптомів – це привід переходити на продукти, корисні для підшлункової залози. Є загальні рекомендації, як покращити стан пацієнта, але й не завадить попросити вашого лікаря, щоб той допоміг скласти збалансовану дієту. Така дієта при панкреатиті складатиметься виключно продуктів для підшлункової, користь яких очевидна і незаперечна.

176464 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК