Язык UA RU

Готуємося до Масляної: 5 кращих рецептів млинців

23.02.2022

У 2022 році Масляна розпочнеться 28 лютого і триватиме до 6 березня. Раніше свято супроводжувалося галасливими гуляннями — спалюванням опудала, хороводами, катаннями з крижаної гірки та поїданням млинців. Метою свята було прогнати зиму та закликати весну.

Сьогодні ж Масляна насамперед асоціюється з випіканням млинців. І хоча кожна господиня має свої улюблені рецепти, завжди хочеться спробувати щось нове. Який же він, найкращий рецепт млинців? Ми підготували цілих 5 — готуйте та вибирайте найкращий.

Як приготувати смачні млинці на Масляну

Почнемо із загальних лайфхаків, які допоможуть зустріти Масляну у всеозброєнні.

  • Обов'язково просіюйте борошно — так тісто буде краще підніматися.
  • Використовуйте чавунну сковороду або спеціальну для випікання млинців.
  • Добре розігрівайте сковороду і лише потім змащуйте її вершковим маслом чи салом.

Рецепти млинців на Масляну

Млинці — це те, що традиційно готують на Масляну. Вони можуть бути тонкими або пишними, з молоком або без, дріжджові або бездріжджові. Але який рецепт ви би не обрали, головне — отримати задоволення від процесу приготування.

Підготовка до Масляної: прості млинці на молоці

Почнемо ми з простих бездріжджових млинців на молоці. Це перевірена страва, яка швидко готується і виходить навіть у кулінарів-початківців. Саме тому, на думку багатьох господинь, це найкращий рецепт млинців на Масляну.

Для простих млинців на молоці нам знадобиться:

  • 3 ст молока
  • 3 яйця
  • 3-4 ст л цукру
  • 30-50 г вершкового масла
  • 2 ст л олії
  • 1 год ложка розпушувача або 1/3 ложки харчової соди
  • щіпка солі
  • 3 ст борошна

Млинці на молоці: рецепт

  1. Підігрійте молоко, не доводячи його до кипіння.
  2. Збийте яйця, додайте цукор і ретельно розітріть. Влийте в суміш олію та молоко, перемішайте.
  3. Додайте сіль. Просійте борошно із содою або розпушувачем. Збийте до однорідної суміші.
  4. Розігрійте сковороду і змастіть вершковим маслом. Вилийте млинцеву суміш і рівномірно розподіліть по сковороді.
  5. Випікайте на середньому вогні, перевертаючи по черзі — до легкого зарум'янювання, це займе не більше 1-2 хвилин.

Масляна та дріжджові млинці: традиційний рецепт

Млинці на дріжджах — це більш трудомісткий процес, але досвідчені господині знають, що такі млинці виходять тонкі, ажурні та смачніші, ніж бездрожжові.

Для приготування дріжджових млинців до Масляної нам знадобиться:

  • пакетик сухих дріжджів
  • 500 г пшеничного борошна
  • 2 ст л цукру
  • 2 яйця
  • 2 ст молока
  • 3 ст л олії
  • щіпка солі
  • 30 г вершкового масла

Дріжджові млинці на Масляну: рецепт

  1. Приготуйте опару. Налийте в невеликий посуд 100 г теплої води, додайте по 1 ч л борошна та цукру, перемішайте. Розведіть у цій рідині дріжджі. Накрийте та дайте настоятися 5-10 хвилин до утворення шапочки.
  2. Збийте яйця із цукром. Додайте молоко, олію, опару і перемішайте. Всипте частинами борошно з сіллю і замісіть рідке однорідне тісто. 
  3. Розігрійте сковороду, змастіть вершковим маслом. Вилийте тісто тонким шаром. Підсмажте з обох боків до легкої рум'яної скоринки. 

Млинці до Масляної: рецепти на окропі та кефірі

Млинці на окропі — досить популярний рецепт, адже вони виходять дуже ніжними, мереживними та з унікальними візерунками. Не бійтеся, що яйця згорнуться — якщо слідувати рецепту, все вийде в кращому вигляді.

Для млинців на окропі та кефірі нам знадобиться:

  • 2 курячі яйця
  • 200 мл кефіру
  • 200 мл окропу
  • 130 г пшеничного борошна
  • 0,5 ч л соди
  • 2 ст л цукру
  • 1/4 ч л солі
  • 2 ст л олії

Заварні млинці — простий рецепт:

  1. Поставте воду на плиту. Поки вода нагрівається, збийте яйця до пишної піни. 
  2. Тонким струмком влийте в яйця окріп, продовжуючи збивати. Ви побачите, як маса стає більш пишною і почне рости пінна шапка. 
  3. Влийте кефір та перемішайте. Потім додайте цукор, сіль і знову розмішайте. Просійте борошно, влийте олію — вийде рідке заварне тісто. 
  4. Добре розігрійте сковороду, змастіть олією. Тонким шаром вилийте тісто. Підрум'яніть млинець з кожного боку. 

Масляна та млинці на воді: рецепти

Цей рецепт підійде всім, у кого в холодильнику не виявилося молока, або якщо ви з якихось причин намагаєтеся мінімізувати його споживання.

Для приготування млинців на воді нам знадобиться:

  • 400 г пшеничного борошна 
  • 500 мл води
  • 2 яйця
  • 0,5 ч л солі
  • 2 ст л цукру
  • 50 г вершкового масла 
  • 50 мл олії

Рецепт млинців на Масляну — без молока і кефіру:

  1. В глибоку миску влийте воду, додайте яйця, сіль, цукор і добре перемішайте.
  2. Частинами просійте борошно і перемішайте. Влийте олію — вийде рідке тісто, що нагадує нежирну сметану. 
  3. Прогрійте сковороду або млинницю, змастіть вершковим маслом. Влийте тісто та смажте млинці приблизно по 20 секунд з кожного боку. 

Рецепт пишних млинців на Масляну

Ви віддаєте перевагу не тонким млинцям з начинкою, а пишним і ситним? У нас є рецепт і для такого випадку – до того ж без молока та кефіру.

Для пишних млинців нам знадобиться:

  • 300 г борошна
  • 3 яйця
  • 1/2 год л солі
  • 75 г цукрового піску
  • 1/2 ч л соди
  • 500 мл кип'яченої води
  • 1/2 ч л лимонного соку або кислоти
  • 20 г олії

Рецепт простих і пишних млинців:

  1. Добре збийте яйця. Додайте воду, цукровий пісок і знову збийте.
  2. Просійте борошно із сіллю. Погасіть соду лимонним соком. Розмішайте все до однорідного стану. Залиште тісто на 15 хвилин.
  3. Влийте олію та перемішайте. 
  4. Вилийте тісто на добре розігріту сковорідку. Випікайте з двох боків до рум'яної скоринки. 

Бонус: чайні млинці

Млинці на заварці чорного чаю? А чому б і ні. Тонкі, еластичні, карамельного кольору, вони стануть окрасою будь-якого святкового столу.

Для приготування млинців вам знадобиться:

  • 1/2 ст пшеничного борошна
  • 1 яйце
  • 1 ст л цукру
  • 1 ст окропу
  • 1 ч л чаю MAYSKIY
  • 1 ч л розпушувача
  • 1 ч л олії
  • щіпка солі

Рецепт чайних млинців:

  1. Залийте окропом заварку чаю та залиште на 15 хвилин. Процідіть через сито, щоб позбутися чайних листів. Дозвольте рідини охолонути.
  2. Додайте до чаю цукор, яйце, сіль та олію. Перемішайте.
  3. Просійте туди борошно та розпушувач. Продовжуйте перемішувати, поки не залишиться грудочок. Накрийте ємність рушником та залиште на 10-15 хвилин. 
  4. Розігрійте сковороду і змастіть її олією. Налийте порцію тіста та розподіліть його по сковороді. Обсмажте млинець по 1 хвилині з кожного боку. 

З чим робити млинці на Масляну

Бажаєте здивувати своїх близьких та приготувати цікаві млинці на Масляну?
Створіть цікаву начинку. Ми пропонуємо такі варіанти:

Млинці на Масляну з банановим соусом

Очистіть та подрібніть вилкою 200 г банана. Полийте масу 10 г лимонного соку, щоб уникнути потемніння. Додайте 50 г сметани та 5 г ванільного цукру. Ретельно перемішайте до повного розчинення цукру.

Красиві млинці на Масляну з апельсиновою олією

Змішайте 2 ст л апельсинового сиропу та ½ ст розм'якшеного вершкового масла. Збийте масу і додайте 2 ч л апельсинової цедри.

Млинці на Масляну з помідором та сиром

Натріть 100 г сиру на великій тертці. Дрібно наріжте 1 помідор, подрібніть 2 зубчики часнику. Змішайте інгредієнти, начиніть млинці та відправте на кілька хвилин до духовки або мікрохвильової печі.

Вершкові млинці із сьомгою

Наріжте дрібними кубиками 150 г сьомги холодного копчення. В окрему миску помістіть 250 г будь-якого вершкового сиру, 1,5 ложки гострої гірчиці, 1 год ложку лимонного соку. Перемішайте суміш, посоліть, поперчіть, додайте сьомгу і знову перемішайте.

З такою начинкою навіть найпростіші млинці на Масляну стануть окрасою вашого столу.

Приготування млинців – справа творча. Нехай чай MAYSKIY стане вашим супроводом під час Масляної як під час приготування головної страви, так і в процесі її куштування.

Доповнити млинці з солоною начинкою допоможе чорний крупнолистовий чай.
Щоб наблизити настання тепла, заваріть чай з квітами волошкичай із полуницею, вишнею або малиною.

Приємного апетиту!
18992 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК