Язык UA RU

Масляна: традиції, історія свята, святкування разом з MAYSKIY

21.02.2022

Яскравою подією, в якій химерно переплітаються язичницьке та християнське коріння, є святкування Масляної. Остання належить до слов'янських народних розваг, що зберегли свої історичні традиції. Масляна — це свято своєрідного прощання із зимовим періодом та надії на теплу весну. В Україні з часом воно не втратило самобутності, проте додалися нові звичаї та обряди. Народне свято Масляної: якого числа, дата в 2022 році, як відзначають, де проходить, як святкувати, традиції святкування та багато іншого, про все можна дізнатися зі статті.

Коли цього року починається і закінчується Масляна

Святкують Масляну цілий тиждень. Певна дата для урочистостей у календарі відсутня, але її можна вирахувати і самостійно. З якого числа у 2022 році починається масляна в Україні? Вона передує Великому посту. Дата проведення урочистостей щороку змінюється. Для визначення, коли відзначається масляна, можна від Великодня (2022 року — це 24 квітня) відібрати 55 днів — безпосередньо масляний тиждень і 48 днів посту.

Коли відзначають масляну 2022 року? Правильно! Початок святкування Масляної випадає на 28 лютого. Масляний тиждень традиційно триває з понеділка по неділю. Тож дні масляниці, коли народ веселиться, святкуватиме і їсть млинці, закінчуються 6 березня. Основна мета урочистості – помиритися з близькими, пробачити всілякі образи, підготуватися до покаяння перед Богом! У той час, коли буде Масляна, додому запрошують рідних та близьких, до столу готують млинці з різноманітними начинками, поступово переходячи до посту.

Чому святкується Масляна: історія урочистостей

У язичницькі часи в цей період вшановували бога Сонця Ярилу, що приносить тепло і будить природу. Саме з цього приводу здійснювалося приготування жертовного хліба, схожого на це небесне світило – млинець. Сезонна зміна набула безліч прикмет та обрядів. Одним із них і стала Масляна. Традиції та ритуали свята символізували зиму, що минає, залучаючи при цьому весняне тепло.

Головними атрибутами гулянь виступали вогнища, опудало, колеса. Святкувати масляну вважалося обов'язковим у супроводі вогню.

Після прийняття християнства це язичницьке свято було освячено Церквою. Остання привнесла в нього нові ідеї та сенс, тому святкуємо Масницю ми й досі. Масляний тиждень — це останній етап підготовки до Великого посту. За традицією християн на масляну віруючі мають пробачити всі свої образи, примиритися з ближніми наблизитися до покаяння.

Народна Масляна: як святкується

Масляна має чимало обрядів, які часто мають регіональне значення. Проте загальною була мета урочистостей — якнайкраще проводити зиму та зустріти весну. Це символізувало, що весь рік буде врожайним та щасливим. Як відбувається свято масляна? Щодня масляного тижня унікальний і сповнений глибокого сенсу, має особливе значення. При цьому склалися окремі ритуали та традиції.

Понеділок — це «зустріч Масляної». Цього дня люди:

  • створювали крижані гірки;
  • робили опудало із соломи, що символізує торжество;
  • закінчували підготовку розваг;
  • накривали столи з солодощами;
  • ходили по гостях;
  • випікали перший млинець, який віддавали біднякам — поминали душі померлих.

Вівторок — "заграш" або сватання. Цього дня влаштовували оглядини, проводилися гуляння, де за традицією збиралася молодь: дівчата шукали собі наречених, а парубки придивлялися до майбутніх дружин. Вони разом каталися з гірок, їли святкові страви, у тому числі млинці.

Середа — "ласунка". Подібну назву цей день отримав, оскільки був присвячений святковим ласощам та частуванням. За традицією мати дружини пече млинці та пригощає ними зятя.

Як святкують Масляну у четвер? Це день «розгулу». Народ влаштовував катання на конях, таким чином закликали весну та проганяли зиму геть. За традицією проводилися ігрища: пісні та танці всім двором, хороводи, катання з гірки, кулачні бої. Чоловіки будували снігові замки, а потім відбувався поділ на групки (піхоту та кінноту), які нападатимуть на них та захищатимуть.

Як відзначати Масляну у п'ятницю? Це "тещині вечора". Одружений чоловік цього дня навідувався в гості до своєї тещі чи навпаки, під час зустрічі її пригощали варениками та млинцями. При цьому могли бути присутніми подружки матері дружини, перед якими хвалилися проявленою повагою.

Як святкувати Масляну у суботу? Цей день отримав назву «золовчині посиденьки». За святковим столом збиралися всією сім'єю або їздили з млинцями у гості до родичів. Як правило, молоді невістки запрошувалі до себе рідних чоловіка. Насамперед золовки. Якщо останні були незаміжні, то запрошення отримували і неодружені подруги невістки. А якщо вже сімейні, то й заміжні подружки.

Як відзначити Масницю в неділю? Це так званий прощений день. Народ готується до Великого посту. Проситься прощення за всі погані вчинки у близьких та рідних, згадуються покійні. Останній день Масляної святкувався особливо пишно. Вся їжа доїдалася, а залишки спалювалися. Потім ретельно мили посуд та йшли до лазні. Завершенням урочистості виступало ритуальне спалення солом'яного опудала, навколо якого водили хороводи, співали і танцювали, а попіл, що залишився від нього, розвіювався над полями, щоб весь рік був урожайним.

Святкування разом з MAYSKIY: що подавати до столу на Масляну

Що їдять на масляну? Що можна приготувати, щоб смачно всіх нагодувати та дотриматися традиції урочистого застілля? Незважаючи на те, що піст ще не розпочався, м'ясні продукти на масляному тижні не вживаються. Частування не обходяться без картопляних драників зі сметаною, рибних пирогів, заливної риби, оселедця, тушкованої риби, курників, а головне млинців. Найбільш поширеними продуктами були молоко, олія, сир, сметана, яйця. З них і готується переважна більшість страв до свята.

Урочистим частуванням виступають оладки, вареники, різноманітні пироги та пиріжки, ватрушки, збитні. Як начинка можуть використовуватися медово-горіхова пастила, варені яйця, сирна маса, риба, рибна ікра.

Першою стравою найчастіше виступала юшка. На десерт подавалися желе та інші солодкі фруктово-ягідні страви, наприклад яблука, запечені в тісті. До всіх частувань ідеально підходить чай MAYSKIY

8904 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК