Язык UA RU

Як правильно вибрати пуер

26.01.2022
Чай пуер вже досить давно з'явився на вітчизняному ринку та знайшов своїх шанувальників. Як і багато інших сортів чаю, пуер родом із Китаю. Основна його відмінність від своїх чорних та зелених побратимів – це технологія виробництва. Як виготовляють чай пуер? Технологічний процес складається з кількох складних етапів, зокрема – природної чи прискореної ферментації. Таку ферментацію називають мікробною, оскільки суть процесу полягає у впливі на підготовлене листя чаю бактерій, грибів, цвілі або дріжджів.


Особлива технологія виробництва, яка називається постферментацією, забезпечує пуеру унікальні властивості. Китайський чай пуер має безліч корисних для організму властивостей і має менше протипоказань, порівняно з іншими видами чаю. Як правило, на прилавки магазину пуер потрапляє у спресованому вигляді. Китайський чай пуер можна зустріти у формі коржика, кульки, кубика або інших форм, які ніяк не впливають на склад і якість продукту. Іноді можна зустріти навіть розсипний пуер, але такий чай викликає багато питань і є предметом суперечки багатьох шанувальників цього неповторного напою.

Оскільки на ринку асортимент чаю пуер представлений різними видами, якщо ви не експерт в даному питанні, то розібратися в тому, який чай пуер краще — досить непросте завдання. У матеріалах цієї статті ми постаралися підібрати для вас усю актуальну інформацію про пуери, щоб зробити для вас вибір цього чаю найпростішим.

Різновиди чаю пуер


Прийнято вважати, що пуером може називатися лише чай, який зібрано та вироблено на плантаціях китайської провінції Юньнань. Тут знаходяться знамениті Шість великих чайних гір, якими пишаються мешканці Піднебесної.

Є два основні різновиди пуеру:

• Шен-Пуер. Цей вид чаю готується за старовинною класичною технологією. Виробництво такого чаю займає від 40 до 90 днів, і він має особливий яскравий смак, який неможливо переплутати. Такий пуер ще називають незрілим чи «зеленим».
• Шу Пуер. З розвитком прогресу швидкість доставки сировини до місця виробництва значно скоротилася. Якщо раніше чайний лист встигав пройти певні процеси ферментації у дорозі, то в певний момент виникла потреба прискорити процес ферментації. Тепер з'явилася можливість виробляти найкращі сорти пуеру набагато швидше.

Як правило, інформація про спосіб виробництва та вид пуера нанесена виробником на маркування. Купуючи той чи інший вид чаю пуер, завжди звертайте увагу на етикетку, де ви знайдете багато корисної інформації і про сировину, і про країну-виробника, і про сам чай. Багатьох цікавить питання, є чай пуер чорним чи зеленим чаєм. Варто знати, що найпудріший китайський чай пуер виробляють на основі зеленого листа.

Якісний пуер: різноманітність форм


Чай пуер представлений на ринку різними формами, які не змінюють змісту. Популярний чай пуер може бути:

• Пресований. При цьому форма може бути найрізноманітнішою – коржики, кубики, чаші, форма гарбуза, пігулки, цеглини і т.д. Пресовані сорти чаю пуер є найпоширенішими та їх можна частіше зустріти на полицях магазину.
• Розсипні сорти чаю пуер. Не так поширений і серед поціновувачів користується меншим попитом у шанувальників цього китайського напою, що бадьорить.

Який пуер краще вибрати? Це залежить насамперед від ваших власних уподобань. Якщо говорити про загальні рекомендації, то важливо визначитися, подобається вам темний або світлий пуер. Світліший і не такий насичений чай – це, як правило, Шен Пуер. Він має терпкий освіжаючий смак, досить світлий колір, схожий на віскі. Хороший Шен Пуер – це той, що був витриманий щонайменше 10 років. Такий чай відрізняється усіма найкращими властивостями пуеру, благотворно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, заряджає енергією та надає бадьорості.

Шу пуер – це більш «юний» сорт китайського чаю, який відрізняється демократичною вартістю. Це пояснюється тим, що для виробництва такого чаю потрібно не кілька років, а іноді лише кілька днів. Можливо, саме доступна вартість робить найкращий Шу пуер популярним серед шанувальників та безумовним бестселером.

Чай пуер: який вибрати


Різновидів чаю пуер дуже багато. Кожен із них має свій спосіб заварювання. Найпростіший і найшвидший з них – це чай у формі пресованих пігулок. Заварювання такого чаю займає менше часу, порівняно з іншими формами цього продукту. Тому якщо заварити пуер ви хочете максимально швидко, то пресована форма таблеток — відмінне рішення. Такий чай підходить і тим, хто вперше вирішив познайомитися з цим напоєм.

Ще один орієнтир – це ціна. Не варто вибирати найдешевший чай. Це не принесе вам задоволення і, можливо, назавжди зіпсує ваші стосунки з китайським пуером. У більш дешевих сортах пуера може бути багато різних домішок, а саме – гілок чайного дерева, пилу та дрібних фракцій. Вибирати такий пуер фахівці не рекомендують, бо напій може вийти каламутний, із вираженим присмаком вогкості та інших сторонніх запахів. Хороший пуер пахне для кожного по-різному. У ньому можуть бути ноти цитрусових, ялівцю, деревини, фініків. Дешевий пуер може мати неприємний запах та смак.

Як правильно вибрати чай пуер? Зверніть увагу на товарне сусідство. Краще купувати пуер у спеціалізованих точках продажу, де таке сусідство ретельно відстежується не лише на полицях, а й у складських приміщеннях. Справа в тому, що смак чаю пуер може сильно змінитися, якщо його зберігають разом з тютюном, ароматизованими продуктами або спеціями. Він дуже швидко «вбирає» такі аромати, що може вплинути на смак та його запах. Якщо просто пуер вас уже не вражає чи вам подобаються експерименти, ви можете додати:

• трави;
• прянощі;
• спеції;
• молоко або вершки;
• цедру цитрусових;
• ягоди тощо.

ТОП найкращих пуерів


На думку експертів, серед найкращих виробників пуерів можна відзначити:

• Хун Де;
• Доу Цзі;
• Юнь Хе;
• Фен Цін;
• Мін Кан;
• Ван Ся та інші.

Кожен сорт пуеру має свої смакові та ароматичні особливості. Який пуер краще вибрати – кожен вирішує сам для себе. Як і в усьому іншому, тут дуже важливим є індивідуальний підхід. Один і той самий чай може подобатися одному любителю і не сподобатися іншому. Щоб зробити свої висновки, рекомендуємо скуштувати різні сорти чаю пуер. Не прагніть заощадити на цьому напої, тому що це, як правило, не приводить ні до чого доброго.


Виберіть свій пуер і насолоджуйтесь смаком чаю, що бадьорить, як ніякий інший!

4511 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК