Язык UA RU

Як правильно зберігати чай

14.02.2022

Для того, щоб чайна сировина надовго зберегла свої смакові якості та аромат, а ви змогли порадіти корисному напою, спочатку розберіться як правильно зберігати чай у домашніх умовах. Запитань щодо цього чимало. У чому зберігати чайні пакетики чи трав'яний чай? Як підібрати для цього правильний посуд? Чи можна зберігати чай у холодильнику? Що робити, якщо чайне листя зіпсувалося? Чи можна зберігати чай у пластиковій, скляній або жерстяній банці?

"Трав'яний чай" - таку назву отримав напій, зібраний з квітів та трав. Іноді в його основі може бути зелений або чорний чайний лист. До такого виду відносяться Curtis Alpine meadow, Richard Royal Alpine Herbs та ін. Продукт вже поставляється у висушеному вигляді, а тому може зберігатися стільки, скільки потрібно. Тому питання не в тому, що «скільки?», а як зберігати сухі трави для чаю? Саме від умов зберігання залежить, чи втратить збір свої корисні властивості, запах та смакові якості.

Суха трава має здатність вбирати вологу, що у свою чергу викликає появу цвілі та гнилі. Тому важливо забезпечити такі умови, за яких чай не контактуватиме з нею. Також необхідно забезпечити герметичність коробки для виключення поглинання сторонніх запахів. Навіть якщо передбачається зберігання чайних пакетиків, їх краще перекласти з картонної упаковки, наприклад у скляну тару. Також слід забезпечити хорошу вентиляцію у приміщенні, де розміщуватиметься продукт.

Якщо всі умови зберігання чаю в пакетиках або розсипного дотримуються, терміни можуть досягати кілька років. При цьому корисні властивості трав'яного збору не загубляться, не зникне його унікальний аромат та насичені смакові якості.

Червоний чай і пуер (наприклад, Richard Royal Jin Zhen Golden Needle та Royal Shu Pu er Resin) - це невибагливі стійкі різновиди. Їм достатньо кімнатної температури та вологості в межах норми. Можна навіть обійтися без герметичної упаковки, головне, щоб не було різких запахів та ризику увібрати вологу. А якщо помічаєте, що показник вологості в приміщенні стає меншим за 20-30%, то застосовуйте зволожувачі повітря.

Південнофуцзяні та тайваньські улуни слабкої ферментації, зокрема Richard Royal Oolong Tie Guan Yin premium та інші, краще поміщати у вакуумні пакети та зберігати в холодильнику. Темні фенхуаншаньские і северофуцзяньские сорти також чуйно реагують на вплив повітря, тому їм необхідна щільна герметична тара, проте їх можна залишати при кімнатній температурі.

Жовтим, зеленим та білим чаям (наприклад, Curtis White Bountea, Richard Royal Flower Lichee) підійдуть стандартні температурні умови , які встановлюються у приміщеннях, їх можна не розміщувати у холодильнику чи морозильній камері. Такі напої краще пити свіжими, тому в тривалому зберіганні чайного листа немає сенсу. Натомість білим сортам у Китаї, як і пуерам, іноді дають можливість дозрівати.

Як і скільки зберігати чай на кухні

Слід дотримуватися основних правил зберігання чаю (герметичність, відсутність сторонніх запахів та перепадів температур, сухість та темрява). Для такого продукту доцільно виділити на кухні, подалі від плити та мийки, окрему полицю або шафку з непрозорими дверцятами.

Купуючи листовий чай, варто звертати увагу не на дату упаковки, а збору. Фірмовий упакований продукт слід зберігати відповідно до рекомендацій виробника. Пересипавши його в ємність для зберігання, не забудьте покласти туди запис з терміном придатності.

Основні терміни зберігання чаю

• Трав'яний чай — до 1,5 років.
• Пуер - до 5-10 років. • Світлі чаї (зелений, улуни, білий) – від 6 місяців до 1 року. • Темні сорти (чорний, червоний) - 1-2 роки. • Жовтий чай – 3-5 років.

Ще одна важлива рекомендація - бережіть цілісність листочків. Цілісний чайний лист менше схильний до окислення і краще захищений від вбирання вологи.

Як вчинити, якщо чай таки зіпсувався

Після закінчення заявленого терміну придатності або втрати чаєм з якихось причин аромату і смаку, не варто поспішати його викидати. Здатність чайного листа поглинати запахи знадобиться в домашніх умовах. Продукт зможе виступати як натуральний дезодорант для кухонних шафок, холодильника і навіть взуття. Досить перекласти його в тканинні мішечки, які добре пропускають повітря, і розкласти в тих місцях, де потрібно усунути неприємні запахи.

Навіть після того, як продукт зіпсувався, він продовжує приносити певну користь. Проте, сподіваємося, що все ж таки рекомендації щодо правильного зберігання чаю були корисними і допоможуть надовго продовжити його якості, аромат і смак.

5400 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК