Язык UA RU

Користь кокосової олії та застосування

28.12.2021
Кокосова олія – унікальний продукт, який завоював довіру косметологів, кулінарів та прихильників здорового способу життя. Секрет полягає у корисних якостях, що містяться у цьому продукті. Велика кількість поживних жирів, амінокислот та мікроелементів міститься в натуральній олії м'якоті кокосу. При постійному вживанні воно зміцнить імунітет, покращить стан шкіри, запобігає ранньому клітинному старінню і зміцнить волосся - зробить його густим і блискучим.

Для здоров'я

Жирні кислоти кокосової олії – це приблизно 50% лауринової кислоти, а також капринової кислоти. Ці сполуки мають противірусні, антибактеріальні та антипротозойні властивості та є згубними для широкого спектру хвороботворних організмів. Ідентичними властивостями має лише грудне молоко. Також у кокосовому маслі міститься вітаміни Е, К, холін та фітостероли.

Лауринова кислота знищує різні грибки цвілі, деякі види лишаю, що стрижуть, дріжджові грибки і навіть лямблію кишкову. Науково доведено, що всі види Candida на 100% чутливі до кокосової олії, ефект якої дорівнює ефекту флуконазолу – протигрибкового препарату.

Поліпшення роботи щитовидної залози, допомога в очищенні кишечника, зниження ризику хвороб серцево-судинної системи – це ще не весь список корисних для здоров'я властивостей кокосової олії.

ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров'я) включила кокосову олію до списку рекомендованих продуктів для запобігання інфарктам та інсультам.

Для шкірних захворювань

Боротися зі шкірними недугами (псоріаз, екзема, папіломи) допомагає боротися антибактеріальну властивість кокосової олії. Для лікування псоріазу масло потрібно втирати на уражену ділянку та пити 1-2 ст. л. в день.

При варикозі

Масло застосовують для профілактики варикозу. Воно допоможе при боротьбі з набряклістю, важкістю в ногах, при судинних сіточках. Легкими рухами масло потрібно втирати на проблемні ділянки або по всій поверхні ніг кілька разів на день. При тяжкій формі хвороби потрібно звертатися до лікаря.

Для вагітних

Регулярне застосування продукту запобігатиме появі розтяжок і зміцнить епідерміс, шкіра стане більш еластичною. Процедуру слід проводити 1-2 рази на день. Також продукт корисний жінкам у період лактації, він підвищує імунітет та заспокоює нерви.

Для дітей

У боротьбі з пелюшковим дерматитом та запаленнями на шкірі у немовлят допомагає кокосова олія. Легкими масажними рухами, невелику кількість олії потрібно розподіляти на проблемні місця. Захисний бар'єр, який утворюється на шкірі після використання кокосової олії, оберігатиме ніжну шкіру немовлят від морозу та жаркого сонця. Також рідку олію можна додавати у дитячий крем.

Для схуднення

Одна столова ложка олії кокосу містить 14 грамів жирів, 12 з них є корисними насиченими. Жирні кислоти цієї олії мають ланцюг середньої довжини – вони легше засвоюються організмом, швидше згоряють і менше переходять у жирові запаси. Такі кислоти використовуються як джерело енергії та прискорюють обмін речовин в організмі та знижують апетит. Однак не варто забувати, що незважаючи на всі корисні якості, калорійність олії майже 850 Ккал, тому зловживати не варто.

Для масажу

Цей гіпоалергенний засіб ідеально підходить для масажу тіла та обличчя. Масло зміцнює нервову та лімфатичну систему, відновлює м'язи, ідеально підходить спортсменам. Продукт не має сильного запаху та підійде для масажу дітям та дорослим.

Для волосся

Кокосове масло застосовують для відновлення посічених кінчиків, лікування структури волосків, профілактики лупи та надання волоссю шовковистості та блиску. Використовувати його можна у вигляді масок, обгортань, додавати в шампунь або кондиціонер для волосся.

Якщо застосовувати як маску, його необхідно втерти в шкіру голови і нанести по всій довжині волосся. Залишити на кілька годин або краще на ніч. Масло захищає від механічних впливів, зберігає білок і попереджає появу кінчиків, що січуться. Але застосовувати такі маски не рекомендується частіше ніж 4 рази на місяць.

Для бороди

Кокосова олія допоможе розгладити та зміцнити волосся на бороді. Між долонями потрібно розтерти трохи олії та розподілити її по всій довжині за допомогою гребінця. Через 20-30 хвилин олію слід видалити. Така маска допоможе зробити бороду густою та доглянутою. Процедуру слід проводити 1-2 рази на тиждень.

Для шкіри

Кислоти (пантотенова, фолієва, каприлова та інші) та вітаміни В1, С, що містяться в маслі, допоможуть продовжити молодість, красу та надати доглянутого вигляду шкірі. Продукт надає загоювальну, пом'якшувальну, зволожуючу дії. Також воно усуває лущення, сприяє оновленню клітин та є антиоксидантом. Це відмінний засіб для профілактики зморшок та харчування сухої шкіри. Масло не підходить людям з жирною шкірою, так як воно забиває пори і вбирається довше за звичайний крем.

Основні корисні властивості продукту для шкіри: пом'якшує та живить корисними компонентами; оберігає від ультрафіолету; прискорює оновлення тканин дерми; надає еластичність, тонізує та розгладжує зморшки; зволожує, відновлює імунні функції епідермісу, налагоджує кислотно-лужний баланс.

Для грудей

Підтягнути шкіру грудей і уповільнити її старіння допоможе масаж із застосуванням кокосової олії, процедуру потрібно виконувати 1-2 рази на тиждень. Продукт можна використовувати окремо або перемішати з маслом обліпихи або оливкової в пропорції 1:1.

Для засмаги

У кокосовому маслі немає шкідливих хімічних речовин, які є у більшості сонцезахисних спреїв. У маслі міститься гіалуронова кислота, що сприяє виробленню мелатоніну, за допомогою якого шкіра набуває засмаги з відтінком шоколаду.

Для зубів

Високий вміст лауринової кислоти дозволяє кокосовому маслу усувати бактерії в ротовій порожнині і боротися з неприємним запахом. Також масло сприяє зміцненню ясен, відбілюванню зубів, запобігає утворенню карієсу та зубного нальоту та запальних процесів у роті.

Олію можна додавати в зубну пасту або засіб для полоскання. Щоб очистити порожнину рота та відбілити емаль, необхідно щодня тримати у роті ложку олії, достатньо буде 10 хвилин.

Для нігтів

Олія є дієвим засобом для зміцнення та відновлення нігтьової пластини, зволоження кутикули. Допоможе позбавитися грибка, загоює тріщини і прискорить ріст нігтів. Щоб отримати максимальний ефект, руки та нігті потрібно змастити олією та на 15 хвилин надіти рукавички. Після такої процедури шкіра рук стане зволоженою і набуде здорового та доглянутого вигляду.

Для вій

Вітаміни, якими багате масло, сприяють зростанню та зміцненню вій. Перед застосуванням особу потрібно очистити від косметики. За допомогою ватної палички або пензлика масло наносимо на вії і залишаємо на 2 години, потім змиваємо водою. Процедуру ефективніше проводити увечері.

Для губ

Потріскані губи – проблема знайома багатьом дівчатам. Особливо ситуація погіршується в зимовий період, коли шкіра губ потребує особливого догляду. Масажними рухами наносимо олію на губи один раз на день. Корисні компоненти олії впораються з тріщинами та покращать стан губ.

Для лазні

Банні процедури стануть приємнішими і кориснішими, якщо використовувати кокосове масло. Їм можна скрабувати тіло, змішавши з меленою кавою, робити антицелюлітний масаж - нанести масло на шкіру стегон і обернути плівкою, ефект буде сильнішим, якщо плівку зняти після закінчення банних процедур. Використовувати як пом'якшувальний засіб після лазні.

Для будинку

Масло відмінно впорається з видаленням воску та жуйки, можна застосовувати як поліроль та мастило для деталей швейної машини. Підійде для протирання столових приладів та шкіряних виробів, тим більше, що після його застосування в будинку буде приємно пахнути кокосом.

Для кулінарії

Обсмаження продуктів
Для цієї мети використовується рафінована олія. При його використанні не буде запаху та присмаку. На ньому можна готувати будь-які продукти, але особливо смачно виходить м'ясо, риба та овочі. При використанні цієї олії головне – уникати високих температур.

Для випічки та десертів

Для випікання підійде нерафінована олія холодного віджиму, вона надає стравам пікантного солодкуватого присмаку горіха. Наявність жирів сприяє більш щільній консистенції тіста та створенню золотистої скоринки. Кокос добре поєднується з шоколадом та трюфелями, желе та кремами, тому це ідеальне масло для додавання в десерти. Кокосова олія та молоко часто використовують при приготуванні морозива. Їм можна замінити будь-яку олію у будь-якому рецепті, пропорція 1:1. Вироби у складі, яких є масло кокоса, мають ніжний смак і просто тануть у роті.

Страви азіатської кухні

Тайська, шрі-ланкійська, малайзійська та індонезійська кухня в основі своїх страв застосовують поєднання кокосової олії та інших інгредієнтів. До складу супів, салатів та соусів, також входить це масло.
Його можна використовувати для бутербродів: хліб, покритий кокосовою олією – це корисне і смачне перекушування.

Як правильно вибрати якісне кокосове масло і як його зберігати

Основні характеристики якісного продукту

  • наявність натурального аромату з чітким запахом кокосу;
  • прозорий або білий відтінок;
  • наявність на упаковці інформації про віджимання;
  • відсутність консервантів та стабілізаторів.

  • У їжу не можна застосовувати косметичний продукт, для приготування страв підходить лише харчовий варіант. Потрібно дотримуватися правил зберігання і своєчасно застосовувати масло - воно швидко псується.
    Основні вимоги зберігання:
    • тримати у темному та сухому місці;
    • зберігати при кімнатній температурі;
    • посуд для зберігання повинен мати кришку, що щільно закривається;
    • не зберігати масло у великому обсязі, краще розділити та покласти його в кілька ємностей;
    • для зберігання ідеально підходить скляна тара, тому що скло не вступає в хімічні реакції і є інертним.

    Яким би корисним не був, перед вживанням завжди перевіряйте, чи немає у вас алергії на нього.
    33325 переглядів
    0 коментарів
    Коментарі 0
    Вам може бути цікаво

    ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК