Язык UA RU

Чай та кава дітям: коли давати, як часто, протипоказання

Коли можна давати дітям чай?

Листя чайного куща, з якого готується напій, містять у своєму складі кофеїн та таніни, які відповідають за тонізуючі властивості та смак. Однак те, що добре для дорослого може завдати шкоди дитині. Це стосується не тільки чаю, а й кави для дітей.


У зв'язку з функціональними особливостями печінки та значною чутливістю організму до впливу різних хімічних сполук такі напої малюкам раннього віку протипоказані. Кофеїн і таніни, що містяться в них, збільшують збудливість центральної нервової системи, в результаті його можуть спостерігатися порушення поведінки і сну, несприятливо впливають на судини і серце. Вони можуть викликати розлади травлення.
Чай рекомендується вводити в раціон дитини віком від двох років. Виняток – трав'яні настої. Для маленьких діток застосовується виключно спеціалізована продукція, що має відповідне маркування.

Зі скількох років можна давати дітям каву з користю?



Якщо знати з якого віку дітям можна пити каву, то правильно приготовлений напій у помірних кількостях зможе принести дитині користь. Він багатий на вітаміни A і D, а також фосфор, магній та інші мінеральні сполуки. У тому числі, кава допоможе:
• покращити приплив крові до головного мозку, тим самим підвищуючи концентрацію та увагу;
• підбадьорити та підняти настрій;
• зняти почуття втоми та багато іншого.

Якщо не знати скільки років дітям можна пити каву, то замість користі він принесе для неокрепшего організму лише шкоду.

Чи шкідлива кава дітям?


• Що буде, якщо пити багато кави підлітку чи дитині молодшої дитини? Споживання такого напою призводить не просто до зростання фізичної активності, а в більшості випадків - до гіперзбудливості, розладів сну, зниження стресостійкості і т.д.
• Крім цього, спостерігається несприятливий вплив на серцево-судинну, нервову системи, гормональну регуляцію та інші функції дитячого організму.
• Внаслідок невеликого сечогінного ефекту може вимиватися кальцій, що, в свою чергу, впливає на розвиток і зростання кісткових тканин.
• Виявляється швидке звикання до кофеїну.
• Піднімається рівень цукру, що згубно впливає на функції підшлункової залози.

Тому важливо розуміти, скільки років можна починати пити каву, щоб не нашкодити здоров'ю. На це питання відповісти однозначно неможливо, адже все залежить від індивідуальних особливостей дитячого організму.

У якому віці можна пити каву?



Щоб розібратися, чи можна дітям пити каву, коли давати і як часто, слід розглянути її вплив на дітей різних вікових груп. Малюкам віком до 5 років і зовсім не варто давати подібний напій, інакше можуть спостерігатися непередбачувані реакції з боку організму, у тому числі надмірна збудливість.

Зі скількох років можна пити каву з молоком? У 5 років нервова система малюка ще не зміцніла, проте в поодиноких випадках можна вже дати спробувати сильно розведений напій. Чи можна пити каву дітям до 14 років? У цьому віці відбувається гормональна перебудова організму, тому зловживати ним не варто.

То з скільки років можна пити каву дітям? Вживання тонізуючого напою найбезпечніше приблизно з 14 років. Хоча слід враховувати індивідуальні особливості періоду статевого дозрівання, переконавшись у припиненні гормональних сплесків.

Скільки кухлів кави можна пити в день підлітку? Гранично допустима добова норма кофеїну становить приблизно 50 мг. У такому обсязі він може міститися в 50 г шоколаду, чашці чорного чаю або в склянці молока, до якого додано 10-20 мл кави. Останній можна давати до сніданку у віці 7-10 років не більше ніж 1 раз на місяць, а в 11-14 років — на тиждень.

У яких випадках вживання кави протипоказане?

• За наявності серцево-судинних патологій.
• Цукровому діабеті та ДЦП.
• Захворювання шлунково-кишкового тракту. • Хвороби опорно-рухового апарату.
• Порушення діяльності нервової системи.
• Надмірної збудливості чи стомлюваності.

Якщо немає можливості повністю виключити напій із раціону дитини, то доцільно давати каву без кофеїну дітям. Він надасть на дитячий організм меншу шкоду.

Чи можна дітям кави без кофеїну?

Найбільш корисним вважається напій, виготовлений з натуральних кавових зерен, адже в ньому містяться природні антиоксиданти та мікроелементи. Однак, з огляду на ранній вік, краще скористатися спеціалізованою продукцією без кофеїну. Чи можна дитині таку каву? Він наповнить організм енергією, але не має звичайних недоліків. 
17954 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК