Язык UA RU

Чай містить рекордну кількість антиоксидантів: що це означає для вашої молодості та краси

04.11.2021
До найбільш відомих антиоксидантів відносяться біофлавоноїди, вітаміни С та Е, селен, бетакаротин. Вони найбільше є в овочах, фруктах, злаках та чаї, особливо зеленому. Саме в останньому міститься найбільша кількість корисних для здоров'я елементів. Антиоксидантів у листі зеленого чаю, за даними наукових досліджень, є більше, ніж у чорному — приблизно в десятки разів.

Які антиоксиданти містять різні сорти чаю?


До групи антиоксидантів відноситься форма мономерів типу флавоноїдів - катехіни, що часто зустрічаються у вигляді рослин. Вони надають чайному напою гіркуватий смак. Максимальна кількість катехінів знаходиться в білому та зеленому чаях. . Останні також містять невелику кількість вітаміну С, причому інші сорти, як показують наукові дослідження, не мають його зовсім або сліди.

Після проходження окислення чайних заготовок (улуни та чорні) катехіни зазвичай трансформуються в інші речовини, що володіють подібними властивостями - теарубігаміни або тіофлавіни, які надають темному кольору напою. Їх часто називають ще танінами.

Одна з найбільш популярних думок – антиоксиданти у чаї попереджають розвиток раку. Проте проведені інститутом Лайнуса Полінга дослідження встановили, що антиокислювачі, якщо і позитивно впливають, то роблять це іншими біошляхами.

Антиокислювачі можуть і негативний вплив на організм. Прийом багатої поліфенолами продукції (чорний, м'ятний чаї, какао) зменшує всмоктування заліза, аж до 79-94%, тому вживати краще пити перед або відразу після їжі, а не під час неї.

Маття або матчу - ефективний чай-антиоксидант


Серед різновидів чайної продукції японський маття ( або матча) користується особливою популярністю. Він являє собою листя, подрібнене на порошок яскраво-зеленого кольору. Останній зазвичай заливають гарячою водою та напій готовий до вживання. Приготування матки передбачає використання продукту цілком. Його листя містить у десять разів більше корисних для організму антиокислювачів, ніж зелений чай антиоксидант.

Маття включає амінокислоту L-теанін, що сприяє синтезу дофаміну і серотоніну, а значить збільшенню рівня концентрації та звільнення від стресу. Вона також уповільнює всмоктування кофеїну, тому бадьорість може досягатися без перепадів тиску.

Корисні властивості чаю для здоров'я та краси


Антиоксиданти в чаї (катехіни, теарубігаміни або тіофлавіни) при постійному вживанні запобігають руйнуванню клітин. Антиокислювачі зменшують вміст «поганого» холестерину, пригальмовують відкладення «бляшок» на судинних стінках, попереджають тромбоутворення.

Чайні антиоксиданти виводять шкідливі для організму продукти окиснення та інші елементи. Зелений чай допомагає зберегти здоров'я зубів та ясен. Додавання в напій лимона продовжує дію антиоксидантів.

Вживання чаю, особливо зеленого – продовження молодості та зміцнення здоров'я!
3264 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК