Язык UA RU

7 міфів про каву

Дослідження кави: для чого корисно, чи шкодить здоров'ю, ефект на організм, містять дуже суперечливі дані і розібратися в їх різноманітті часом досить складно. Головне знайти в них раціональну ланку. Чим корисний кофеїн, а також вся правда та міфи про каву для любителів напою містяться у статті.

ТОП-7 найпоширеніших міфів про каву



Дослідження показують достовірну інформацію про шкоду та користь кави. Всі за і проти впливу кофеїну на організм людини можна дізнатися, якщо розібратися з найпоширенішими упередженнями щодо вживання напою, що його містить. Ми зібрали найбільш достовірну інформацію про корисні та шкідливі властивості натуральної кави: шкода, корисно чи ні тощо.

Кава зневоднює організм і сприяє виведенню корисних речовин



Кофеїн має легкий сечогінний ефект, проте його дія нівелюється тим обсягом води, який необхідний для приготування напою. Тому з упевненістю під час питання: чи шкідлива кава для нирок, можна стверджувати, що в помірних кількостях вона не несе небезпеки.

Існує думка, що завдяки сечогінному ефекту з організму виводяться корисні речовини. Це не зовсім так. Відбувається утруднення засвоєння кальцію і магнію, проте вже наявні мікроелементи не виводяться. При цьому в напої міститься багатий склад за переліком вітамінів, антиоксидантів та інших корисних речовин, тому від кави користь і шкоду в такому варіанті можна порівняти.

Шкідливий вплив кави на нервову систему та психічне здоров'я



Чи можна часто та багато пити каву без шкоди здоров'ю? Чи є вона своєрідним психостимулятором? Серед властивостей напою вирізняється його здатність:

• підвищувати витривалість та ясність мислення;
• бадьорити;
• покращувати концентрацію уваги та пам'ять.

Завдяки цьому, він і набув значної популярності. Проте слід розуміти, що існують різні сорти кавових зерен з індивідуальним складом та особливостями впливу, а також у кожної людини своя особиста реакція на вживані продукти.

Значний збуджуючий ефект від кави спостерігається лише у тих, хто нерегулярно та рідко її п'є, а звичні до неї вимагають чергову велику дозу кофеїну для того, щоби щось відчути.

Цей напій, схожий на наркотик, викликає звикання, впливає на мозкові центри задоволення, при різкому припиненні після багаторічного і у великих кількостях вживання може викликати стан, схожий на синдром «скасування». Проте, його важко віднести до справжніх наркотичних речовин, адже він не викликає порушень в організмі та психіці.

Про вплив кави на організм дослідження показують що після його вживання деяким людям складно заснути. Однак у цьому заслуга не напою, а індивідуальних особливостей організму чи психологічного настрою. Кофеїн у великих дозах навпаки здатний викликати надмірну сонливість, особливо за достатньої фізичної та розумової активності.
За рахунок збудливого впливу на нервову систему може спостерігатися позитивний вплив на лібідо. Проте слід розуміти, що подібне ніяк не стосується питань потенції.

Чи шкідливо пити багато кави при схильності до неврозів та психічних розладів? Аромат та смак напою здатні підняти настрій, проте при зазначених станах краще утриматися від його вживання, адже може спостерігатись негативний ефект.

Чим корисна чорна кава для схуднення



Чи потрібно пити каву з метою спалювання, розчинення та введення жиру з організму? Сам по собі напій не має подібних властивостей, а якщо до нього додати поїдання солодощів, то явно схуднути не вдасться, а навіть навпаки. Однак, завдяки вмісту у кавовому зерні жирних кислот і масел притуплюється почуття голоду. .

Чи корисна кава для здоров'я в поєднанні з алкоголем, чи допомагає вона протверезіти


Безпосередньо кофеїн не усуває несприятливого когнітивного впливу алкоголю. Він може зробити людину, що випила, більш пильною, бадьорою, стираються лише деякі прояви сп'яніння. В результаті з'являється помилкове почуття протверезіння, а це може призвести до непередбачуваних негативних наслідків.

Єдине, напій може впливати на вироблення печінкою ферментів, які дозволяють швидше переробити етанол. Однак у такому разі рекомендується його вживання за 20-40 хвилин до прийому алкоголю, а ефективність лише спостерігатиметься протягом 1,5 години.

Чи шкідлива кава для шлунка


Випитий напій натще сприяє подразненню слизової оболонки шлунка, підвищенню кислотності, що дуже шкідливо при шлункових захворюваннях та дванадцятипалої кишки. За наявності останніх слід відмовитися від розчинної кави. Напій може погіршувати стан захворювання, збільшувати ризик онкологічних захворювань.

Вплив кави та шкода для шкіри



Чи старіють від кави? Місцеве та прицільне використання антиоксидантів, що містяться в кавових зернах, допоможе зберегти здоров'я та молодість шкіри. Проте, кава з її корисними та шкідливими властивостями стимулює вироблення гормонів стресу (адреналін, кортизол, норадреналін), впливає на бактеріальну мікрофлору травної системи та ін., що може призвести до появи прищів чи сухості шкірного покриву.

Пити каву шкідливо або корисно для здоров'я при захворюваннях серця


Справді, кофеїн може давати помітне навантаження на серце, проте систематичне помірне вживання кави навпаки робить зміцнюючий ефект. Також у ході наукових досліджень було виявлено, що напій не підвищує ризик розвитку аритмії у пацієнтів із серцевою недостатністю.

9327 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК