Язык UA RU

6 здорових перекусів для дитини

19.01.2022
Однією з необхідних умов здорового зростання та розвитку дитини будь-якого віку є дотримання режиму харчування. Для покращення процесу перетравлення, засвоєння їжі та підвищення апетиту, харчування має відбуватися через певні інтервали часу. Але часто діти відчувають голод і просять поїсти задовго до основного прийому їжі. У такі моменти порятунком буде перекушування — проміжний прийом їжі, який допоможе дитині вгамувати голод і поповнити запаси поживних речовин і вітамінів.

Основні правила перекушування для дітей


Щоб перекус не тільки вгамував голод, але був корисним і заповнював запаси енергії, необхідно дотримуватися ряду правил:
Перекушування не повинно бути пізніше 1-2 годин до основного прийому їжі, інакше він може перебити апетит. Якщо до обіду чи вечері залишилося небагато часу і дитина просить їсти, перенесіть прийом основної їжі та погодуйте малюка раніше.

Виключіть зі списку перекушування солодощі, булочки, пиріжки тощо, в них багато калорій, мало вітамінів та поживних речовин. Вони погано засвоюються організмом.

Враховуйте калорійність та обсяг перекушування. Часто батьки змушують дітей з'їдати всю порцію їжі, тому що не вважають перекушування «їжею». Це може призвести до зниження тонусу шлунка, розтягнення його стінок та появи зайвої ваги.

Якщо у дитини є проблеми з травною системою, зайвою вагою та поганим апетитом, дієтологи рекомендують зменшити кількість перекушування та дотримуватися суворого режиму харчування.

6 корисних перекушування, які не треба готувати



Фрукти та овочі

Продукти багаті вітамінами та мікроелементами. Вони мало калорій і багато користі. Вони втамовують голод, але не перебивають апетиту. Якщо дитина не любить овочі, можна робити з них смузі на основі кефіру або йогурту.

Кисломолочна продукція

Сир, сир, дитячий йогурт, дитячий сирок з ваніліном, кефір – смачно, корисно та зручно брати із собою. Правильний та корисний перекус.

Сушені фрукти

Дві жмені сухофруктів містять денний запас вітамінів та корисних речовин. Вони також сприяють роботі шлунково-кишкового тракту. Фініки наповнять енергією та покращують концентрацію уваги, інжир покращує роботу щитовидної залози, курага зміцнює м'язи серця, чорнослив допомагає впоратися зі стресом.

Дитячі пюре та готові снеки

Їх дуже зручно брати з собою на прогулянку, особливо якщо дитина ще дуже маленька. Головне при виборі такого перекушування уважно читати склад і термін зберігання – чим він менший тим натуральніший склад.

Готовий батончики зі злаками

Такий перекус підійде активним дітям, які займаються спортом, танцями та витрачають багато енергії. За рахунок вмісту меду, горіхів, вівсяних пластівців та висівок – батончики мають високу калорійність і швидко втамовують голод. Щоб посилити смакові якості, деякі виробники додають у них цукор та синтетичні ароматизатори, тому при виборі такого перекушування уважно читайте склад.

Дитяче печиво

Завжди дивіться склад печива, у ньому має бути консервантів і синтетичних ароматизаторів.

До складу якісного продукту входить:
  • пшеничне борошно;
  • цукор тростинний;
  • оливкова олія;
  • сухе молоко; 
  • сік із натуральних фруктів або овочів.


6 корисних ідей для перекушування, приготовлених вдома



Сендвічі

Найпоширеніший і найшвидший у приготуванні шкільний перекус. Головне – вибирати корисні продукти: цільнозерновий хліб, відварене м'ясо індички чи курки, овочі, зелень. Дитина із задоволенням захоче взяти таке перекушування до школи.

Роли з лаваша

Ще одна швидка страва. У лаваш можна загорнути продукти, які любить ваша дитина. Вони можуть бути як з м'ясом, так і просто овочеві з додаванням сиру або сиру. Якщо покласти його в красивий ланч бокс, дитина буде із задоволенням їсти роли в школі.



Міні-кіш з начинкою

Дуже цікавий та смачний варіант перекушування. Це базовий рецепт, начинку можна використовувати будь-яку. Для цієї корисної та смачної страви нам знадобиться пісочне тісто без додавання цукру (воно може бути покупним або приготованим вдома), формочки для кексів або тарталеток, відварені овочі, для заливання суміш із яйця, молока, вершків та тертого твердого сиру.

У формочки викладаємо тонко розкочене тісто, дрібно нарізані овочі і заливаємо сумішшю. Випікаємо при температурі 190 градусів, за часом хвилин 15, доки не з'явиться рум'яна скоринка.

Батончики гранолу

У ємності змішати сиру вівсянку, сухофрукти та насіння за смаком. Додати мед, перемішати, викласти на лист, сформувати прямокутник заввишки 2 см і розрізати на батончики будь-якого розміру. Підсушити в духовці протягом 15 хвилин|мінути| і остудити. Виходить дуже смачний і корисний перекус, який зручно брати із собою.

Смузі

У блендері змішуємо натуральний йогурт, ягоди та фрукти, будь-які на ваш смак. Його можна приготувати також без додавання йогурту. Дуже смачно виходить смузі з банана, ківі, малини, фундуку та меду.

Фруктові чіпси

Підійдуть будь-які фрукти та цитрусові, які можна нарізати тонким шаром. В одному літрі води розмішуємо 1 кг цукру, доводимо рідину до кипіння та знімаємо з вогню. Видавлюємо в нього сік 1 лимона та остуджуємо. Фрукти очищаємо від кісточок і нарізаємо на тонкі слайси, опускаємо їх у сироп на кілька годин (шматочки повинні повністю потонути). Висушуємо слайси на паперовому рушнику, потім викладаємо їх на лист, застелений пергаментним папером. Сушимо їх у духовці до готовності при температурі 70 градусів. Якщо чіпси хрумтять і ламаються, значить, вони готові. Зберігати їх можна до 7 днів у темному сухому місці.


При виборі продуктів для перекушування завжди враховуйте вік та особливості організму дитини. Тоді перекушування стане приємним і корисним прийомом їжі. Перетворити шкільний перекус на захоплюючу розвагу допоможуть записки з веселими підписами, смайликами або загадками. Тоді дитина із задоволенням та інтересом забиратиме судочок із їжею.

11426 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК