Язык UA RU

Як правильно заварювати пуер

13.01.2022
До одних із найдорожчих різновидів у світі належить унікальний китайський чай – пресований пуер. Він після сильної ферментації набуває особливого складу, смакових якостей і аромату. Батьківщина напою – вологі тропічні ліси в передгір'ях Тибету.


Багато людей вибирають його через користь для здоров'я, незвичайний смак чи інтересу просто спробувати. В останньому випадку дуже важливо знати, як правильно заварювати чай пуер, щоб перше знайомство з ним пройшло ідеально. Тільки тоді він надовго стане вашим улюбленим напоєм. Все про чай пуер: що таке, опис смаку, скільки можна пити на день, як приготувати, як правильно його заварювати, як пити, можна дізнатися зі статті.

Як роблять пуер


Процес виробництва пуеру тривалий та трудомісткий. Сировину для напою отримують з особливого типу ферментації листя з великих чайних дерев Camellia sinensis, що ростуть у китайській провінції Юньнань. Після збору їх в'ялять, сушать, пресують і пакують. Після вибору технології обробки чай набуває свого фірмового аромату й кольору. Пуер може зберігатись роками. Найдорожчим вважається китайський чай із витримкою понад 20 років.

Різновиди пуеру за способом ферментації та формою


Виділяють за способом ферментації два різновиди пуера: шу та шен. Вони мають різні смакові якості, колір та аромат, оскільки дозрівають по-різному.

Шу Пуер (темний або чорний) — за наявності потрібного обладнання в сучасних реаліях є продуктом штучної прискореної ферментації, якої можна досягти всього за рік. А через 2-3 роки зберігання листя стає м'якшим і втрачає гіркоту. Напій з такої сировини має насичений трохи грубий смак, з яскравими деревними та кавовими нотками, а також відповідний аромат.

Шен Пуер (зелений або сирий) — це найкорисніший китайський чай світлого напівпрозорого кольору, який готується шляхом тривалої природної ферментації. Він має тим більшу цінність, чим довша його витримка. Сировина може зберігатися дуже довго (10-50 років). Для його виробництва використовується тільки найбільш молоде, верхнє чайне листя. Останні при обробці зберігають своє початкове зелене забарвлення. Смак такого напою м'якший, є кислинка і трохи солодкуватий післясмак. В ароматі простежуються яскраві фруктово-ягідні та квіткові нотки.

Не обов'язково знати особливості, чим відрізняється шен пуер від шу пуер, як їх заварювати залежно від різновиду, адже правила для них однакові. Рекомендується спробувати обидва варіанти, щоб підібрати собі той, що найбільше сподобався.
За формою розрізняють пресований пуер — у вигляді точа (китайський чай у "таблетках" або "кубиках" на один раз), бінча ("млинців" різного розміру) або об'ємних "цегли" чжуаньча, а також розсипний. Останній зустрічається дещо рідше, проте теж набув досить великого поширення. Є також варіація у вигляді кісок.

Основні різновиди китайського пресованого пуеру можуть бути такими:

  • то ча має форму увігнутої чаші для ваг, вага становить у середньому від 3 г до 3 кг;
  • чжуань ча — нагадує звичайну «цеглу» 100 – 1000 г;
  • бін ча — «хокейна шайба» або «млинець» різного розміру та ваги;
  • фан ча — схожий на попередній, однак має квадратну форму з поверхнею, на якій видавлюють спеціальні ієрогліфи;
  • цзінь ча — схожий на скручений гриб 250 або 300 грамів;
  • цзінь гуа — зовні має вигляд то ча, але з борозенами, що візуально виглядає як велика головка часнику або хінкалі.
На якість напою форма продукції жодним чином не впливає, хіба що на тривалість зберігання та зручність транспортування останнього.

ТОП-8 рекомендацій щодо приготування чаю пуер

  • Для заварювання та отримання необхідного смаку китайського пуеру заварка береться з розрахунку 3-5 г на 150 мл.
  • Воду краще взяти бутильовану, але не мінеральну.
  • Скільки заварювати чай пуер? Заварити його можна до 10 разів або більше, проте слід орієнтуватися на смак та аромат.
  • Напій вживають у свіжозвареному вигляді, набухлу заварку не варто залишати наступного дня.
  • Для оброблення брикету потрібна спеціальна дошка та ніж.
  • Заварювання пуеру здійснюється в наступному посуді: за класичними рецептами в чайнику або гайвані (спеціальної чаші з кришкою) з ісинської глини об'ємом 100-150 мл, проте в сучасних реаліях підійдуть також ізіт, френч-прес, чашка з боросилікатного скла, керамічний заварник і т.д.
  • Час настоювання — від кількох секунд (15-20) до хвилин (3-5) залежно від ваших уподобань по фортеці.
  • При якій температурі заварювати пуер? Температура заварювання становить 80° для шін і 98° для шу пуера.

Приготування напою за правилами має певні особливості. Представлені рекомендації про те, як правильно заварити чай пуер, допоможуть зберегти його корисні властивості, відчути всю глибину його смаку та аромату.

Як заварювати пресований пуер


Як заварити пуер? Загальне правило – 1-2 рази злити першу заварку. Це допомагає змити пил з чайного листя та розкрити спресовану сировину. Після зливу заварки слід відразу наповнити ємність окропом, що не дозволить запареним листочкам засохнути. Способи заварювання пуера і скільки для цього потрібно часу практично ідентичні між собою, однак мають деякі особливості.

Чай китайський пуер пресований у таблетках

Як правильно заварювати пуер у таблетках? Такий варіант пресування чайного листя дуже зручний для тих, хто не може витрачати час на відколювання шматочків від об'ємного млинця або цеглини. Однієї таблетки достатньо для проведення чаювання. Її необхідно витягти з обгортки, традиційним методом підготувати чайник для заварювання (гайвань) і помістити туди. Після першого зливу китайський чай заварювати пуер слід 5-10 секунд. Потім він розливається по піалах і готовий до вживання.

Як заварювати шу пуер в термосі 1.5 літра? 1-2 порції то ча запарюється окропом і зливається настій. Потім чайний матеріал кладуть в термос і заливається гарячою, але не киплячою водою (90-95℃). Витримується півтори-дві години під кришкою. Якщо заварка не використовується протягом наступної години, то в подальшому потрібно відфільтровувати рештки чаю, інакше напій отримує надмірну міцність і може з'явитися гіркота.

Як правильно заварювати чай пуер у заварювальному чайнику (150-250 мл)? 1 порцію то ча розм'якшують окропом протягом 5-10 секунд, потім зливають заварку. Місткість заповнюють гарячою водою (90℃) і томлять під кришкою 20 секунд. Потім із чайника готовий напій розливають по піалах. Інтервали витримки збільшують із кожним заварюванням на кілька секунд.

Як готувати пуер у гайвані?


Приготування китайського чаю в гайвані практично не відрізняється від вищеописаних способів. Окріп наливається по стінці, вода повинна займати об'єм трохи більше половини чашки. З гайвані заварку рекомендується подавати не відразу, а спочатку налити у відкритий чайник. Таким чином готовий настій перемішається і стане більш однорідним за міцністю.

Як правильно пити пуер

Для отримання задоволення від чаювання слід розуміти все про китайський чай пуер: як його заварювати і пити. Його не варто вживати на порожній шлунок або при заварюванні розбавляти окропом. Як пити пуер? Його зазвичай п'ють без підсолоджувачів та добавок, в результаті так краще відчуваються глибокий смак та аромат напою. Через сильну тонізацію організму пуер небажано пити перед відходом до сну.

13117 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК