Язык UA RU

Що не можна їсти вагітним

19.01.2022
Вагітність – це прекрасний час, коли організм жінки як ніколи потребують енергії та сили, тому що він переживає внутрішні зміни. Для максимально легкого проходження цього періоду раціон майбутньої мами має бути повноцінним, різноманітним та збалансованим – це запорука здоров'я жінки та правильного розвитку плода.

Перший триместр

На ранньому терміні вагітності раціон можна сильно не змінювати, але варто виключити деякі продукти та страви.
  • фаст-фуд;
  • копченості;
  • жирну та гостру їжу;
  • консерви;
  • екзотичні продукти;
  • газовані напої;
  • продукти з вмістом алергенів;
  • сирі яйця;
  • сире та напівсире м'ясо;
  • печінка;
  • суші;
  • м'які сири;
  • непастеризоване молоко та соки.

Риба (сира і з підвищеним вмістом ртуті), морепродукти

Не можна вживати макайру, рибу-меч, скумбрію, кахельника та білого тунця. Сира риба може містити бактерії та паразитів. Також варто виключити копчену рибу.

Сири м'які з непастеризованого молока

Фета і камамбер можуть містити бактерії листерії, тому що виготовляються із сирого молока. Ці бактерії потрапивши в організм плода, можуть спричинити тяжкі порушення розвитку та навіть викидень. Якщо ви хочете вживати ці сири, тоді шукайте продукт, на етикетці якого написано, що він пастеризований (моцарелла, рікотта, вершкові сири, халумі, сири плавлені).

Непастеризоване молоко та соки

Непастеризоване молоко та свіжі соки можуть бути заражені бактеріями E.coli, listeria, salmonella, які є хвороботворними та небажаними для вживання вагітним.

Сирі яйця

Не варто вживати страви з вмістом сирого білка або жовтка, або ті, що не пройшли достатньої теплової обробки. Наприклад, яйця некруто, соуси, гоголь-моголь. У період вагітності краще їсти яйця, зварені круто або пастеризовані.

Сире та напівсире м'ясо та птиця

Таке м'ясо може бути заражене листериями. Про паштети та м'ясні спреди теж варто тимчасово забути. Перед вживанням м'ясних страв переконайтеся, що м'ясо пройшло правильну термічну обробку.

Фаст-фуд та смажена їжа

Такого роду їжа не потрапила до списку категорично заборонених, але варто пам'ятати, що вона може зашкодити шлунково-кишковому тракту і викликати дисбаланс в організмі, що може негативно позначитися на загальному стані майбутньої мами. Якщо в період виношування дитини вам дуже захочеться з'їсти щось шкідливе, намагайтеся знайти корисну альтернативу. Наприклад, обсмажуйте їжу в невеликій кількості олії, а краще запікайте. Головне пам'ятати – збалансоване харчування та здорова дієта є фундаментом вашого здоров'я, а отже, і здоров'я малюка.

Кофеїн

Надмірне вживання кофеїну може призвести до низки проблем:
Порушення сну, оскільки ця речовина збільшує рефлекторну збудливість нервової системи.
Анемія - фенол, що міститься в кофеїні, не дозволяє засвоюватись залозу в крові, що може негативно вплинути на організм матері та дитини.
Печія – кава – це стимулятор соляної кислоти, тому навіть найслабший напій може сприяти посиленню печії.

Продукти з великим вмістом цукру

Велика кількість цукру під час вагітності може призвести до активного та швидкого набору ваги, що призведе до навантаження на хребет та суглоби. Також почне вимиватися кальцій – це може стати причиною втрати вітаміну В1 та виникнення проблем із зубами та печінкою. Якщо були причини, то надмірне споживання солодкого може стати причиною виникнення цукрового діабету, порушення травлення у вагітних.

Пізні терміни вагітності

В останні місяці вагітності відбувається швидке зростання плода. Тому раціон вагітної має бути багатий на вітаміни, мінерали і мікроелементи. Щоб допомогти організму справлятися з навантаженнями, вагітним слід дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Зменшити кількість гострої, копченої та солоної їжі.
  2. Зменшити кількість солі. Вона затримує рідину, що викликає набряки та навантажує нирки. 
  3. Виключити напівфабрикати та консерви. У них мало поживних речовин і присутні шкідливі добавки.


Щоб вагітність стала цікавою подорожжю, жінці необхідно вживати здорову та корисну їжу. Необхідно збільшити кількість цільнозернових продуктів, м'яса, птиці та риби. Обов'язково включити в раціон овочі, фрукти, білкові та молочні продукти. Корисно вживати оливкову олію та авокадо, вони багаті моно- та поліненасиченими жирами. Під час вагітності організму потрібно більше кальцію, тому потрібно збільшити вживання молока і молочних продуктів. Також додатковим джерелом кальцію може бути мигдаль, цвітна та білокачанна капуста.

Також не слід забувати про водний баланс. Вода допомагає запобігти зневодненню та зменшує ризик небезпеки для плода та передчасних сутичок. Рекомендовано пити два літри на день.
38340 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК