Рецепти зігрівальних напоїв на основі чаю та кави
11.01.2022
Іноді настає той момент, коли у звичній чашці гарячого напою, який уже став традиційним, здається чогось не вистачає. Якихось нових ноток, свіжих емоцій та відчуттів. І ось тоді виникає потреба в тому, щоб, не відмовляючись від своїх звичок, отримати заряд смаку та аромату. Саме для таких випадків будуть доречними напої, на основі чаю або кави, що мають потрібні для нас властивості.
Почати можна з того, щоб замість звичного чорного або зеленого чаю, знайти якісь нові цікаві бленди та чайні суміші. На щастя чайних гурманів, такі варіанти представлені сьогодні на ринку у найширшому асортименті. Можна зупинити свій вибір на чаї з бергамотом чи саусепом, вибрати вдале поєднання зеленого чи чорного чаю з різноманітними фруктовими добавками чи пряними спеціями. Є кава зі смаком шоколаду, і чай з ароматом кориці. Є з чого вибрати! Але можна і самому пуститися в експерименти і приготувати напій на основі кави або чаю.
Любите глінтвейн, але не вживаєте алкоголь та ведете здоровий спосіб життя? Більше не треба відмовляти собі у задоволенні! Можна приготувати гарячий напій, у якому беруть за основу не вино, а вишневий сік. Крім соку вам знадобляться:
• 3 ложки ягідного сиропу;
• 1 л вишневого соку;
• 6-8 часточок лимона та апельсина;
• 3-4 ложки меду (бажано – ароматне різнотрав'я);
• 1-2 палички кориці;
• 100 гр ягідного сиропу;
• 100 гр чорного чаю;
• бадьян;
• гвоздика.
Щоб приготувати напій, спочатку закип'ятіть чай, сік та ягідний сироп. Зробіть вогонь мінімальним та додайте фруктову складову. Кип'ятіть ще 3-4 хвилини, додайте спеції, вимкніть, закрийте кришкою і залиште на 10 хвилин для повного взаємообміну інгредієнтів. Налийте в чашку та насолоджуйтесь!
Є багато смачних напоїв, в основі яких лежить кава. Найпростіше, що можна запропонувати шанувальникам цього напою – це «пара крапель» коньяку, настоянки або лікеру, що дадаються до улюбленого напою. Така добавка надає яскравих фарб, але не завжди підходить і не всім. Якщо алкоголь не доречний, можна приготувати інші смачні напої без нього.
Нагадаємо любителям кави, що є такі варіанти як:
• капучино;
• кава глясе;
• мокачино;
• макіато та інші.
Але якщо і це вже не дає бажаного розмаїття смаку, то можна приготувати і щось оригінальніше, а саме:
І це лише кілька із сотень варіантів, які можуть стати відмінною альтернативною класичним чаю або каві, до якої ви звикли. Не бійтеся експериментувати. Беріть звичайний чорний, зелений, білий, червоний або інший чай, будь-які сорти кави, ягоди, спеції та проводьте сміливі експерименти. Можливо, ви самі винайдете напій, який повністю задовольнятиме ваші смакові уподобання.
Почати можна з того, щоб замість звичного чорного або зеленого чаю, знайти якісь нові цікаві бленди та чайні суміші. На щастя чайних гурманів, такі варіанти представлені сьогодні на ринку у найширшому асортименті. Можна зупинити свій вибір на чаї з бергамотом чи саусепом, вибрати вдале поєднання зеленого чи чорного чаю з різноманітними фруктовими добавками чи пряними спеціями. Є кава зі смаком шоколаду, і чай з ароматом кориці. Є з чого вибрати! Але можна і самому пуститися в експерименти і приготувати напій на основі кави або чаю.
Яскраві напої для любителів чаю
Червоний цитрусовий чай
Коли хочеться яскравих барв – готуємо червоний цитрусовий чай. За основу в даному випадку беремо каркаде. Підійде будь-який сорт, який вам подобається або який опиниться під рукою. Найскладніше у приготуванні цього напою – підготовка фруктів. Візьміть будь-які цитрусові (апельсин, лимон, грейпфрут і т.д.), наріжте їх часточками, видаліть шкірку і все, що вам здасться зайвим. М'якуш фруктів і квіти чайної троянди покладіть у невелику каструлю і залийте водою, яка попередньо скипіла. Варіть на повільному вогні 2-3 хвилини, розлийте по чашкам. У готовий напій можна додати, відповідно до вашого смаку, мед, корицю або гвоздику.Чай з ягід
Ще один варіант – це чай з ягід або обліпихи. Візьміть по 2-3 ложки смородини, малини, чорниці, лохини, інших ягід або обліпихи. Загалом – приблизно півсклянки. Додайте 500 мл холодної води та варіть на повільному вогні 4-5 хвилин. На ваш смак можна додати кілька гілочок м'яти, меліси або вишні, які можуть надати напою дуже пікантні нотки.Безалкогольний вишневий глінтвейн
Любите глінтвейн, але не вживаєте алкоголь та ведете здоровий спосіб життя? Більше не треба відмовляти собі у задоволенні! Можна приготувати гарячий напій, у якому беруть за основу не вино, а вишневий сік. Крім соку вам знадобляться:
• 3 ложки ягідного сиропу;
• 1 л вишневого соку;
• 6-8 часточок лимона та апельсина;
• 3-4 ложки меду (бажано – ароматне різнотрав'я);
• 1-2 палички кориці;
• 100 гр ягідного сиропу;
• 100 гр чорного чаю;
• бадьян;
• гвоздика.
Щоб приготувати напій, спочатку закип'ятіть чай, сік та ягідний сироп. Зробіть вогонь мінімальним та додайте фруктову складову. Кип'ятіть ще 3-4 хвилини, додайте спеції, вимкніть, закрийте кришкою і залиште на 10 хвилин для повного взаємообміну інгредієнтів. Налийте в чашку та насолоджуйтесь!
Для тих, хто не може без кави
Є багато смачних напоїв, в основі яких лежить кава. Найпростіше, що можна запропонувати шанувальникам цього напою – це «пара крапель» коньяку, настоянки або лікеру, що дадаються до улюбленого напою. Така добавка надає яскравих фарб, але не завжди підходить і не всім. Якщо алкоголь не доречний, можна приготувати інші смачні напої без нього.
Нагадаємо любителям кави, що є такі варіанти як:
• капучино;
• кава глясе;
• мокачино;
• макіато та інші.
Але якщо і це вже не дає бажаного розмаїття смаку, то можна приготувати і щось оригінальніше, а саме:
Brown Sugar
Це напій на основі традиційного еспресо. Приготуйте каву зі свіжомелених зерен, а потім додайте в шейкер 1-2 ложки кленового сиропу і 50 мл вершків. Ретельно збийте, а потім додайте в гарячий напій 2 чайні ложки японського тростинного цукру. Цукор утворює на поверхні досить тверду по консистенції скоринку, яка ламається при кожному ковтку цього напою. Це неймовірні нові відчуття, які варті вашої уваги.Кава по-східному
Цей напій до нас прийшов із країн Близького Сходу та знайшов багато шанувальників у європейських країнах. Варять таку каву в сталевому чайнику. За основу беруть мелену каву арабіка та малабарський кардамон. Традиційний напій варять виключно з цих компонентів, але можна додавати в процесі приготування корицю, якщо вона вам до смаку.Сосновий капучино
Приготуйте традиційний еспресо, додайте до нього такі інгредієнти як соєве молоко, тростинний цукор і сироп з шишок. Родзинкою цього напою може стати пінка з вишневого сиропу, збитого у шейкері. Це приголомшливе буйство смаку та аромату. Дуже незвичайний та нетрадиційний на смак напій на основі звичної кави.І це лише кілька із сотень варіантів, які можуть стати відмінною альтернативною класичним чаю або каві, до якої ви звикли. Не бійтеся експериментувати. Беріть звичайний чорний, зелений, білий, червоний або інший чай, будь-які сорти кави, ягоди, спеції та проводьте сміливі експерименти. Можливо, ви самі винайдете напій, який повністю задовольнятиме ваші смакові уподобання.