Язык UA RU

Користь жасминового чаю: топ-5 корисних властивостей

17.01.2022
Чайні церемонії дозволяють відволіктися від повсякденності, надають яскраво виражений розслаблюючий ефект, допомагають сконцентруватися. Для цього можна використовувати, залежно від особистих уподобань, напої з різним набором інгредієнтів: ромашкою, м'ятою, чебрецем, мелісою, жасмином. У чаї має все гармоніювати між собою і підбиратися до смаку. Для приготування улюбленого напою купується найякісніша сировина. Тільки в такому разі чайна церемонія принесе належний ефект та задоволення.


Значну популярність набув китайський чай із жасмином. Цей ароматний напій принесе не тільки насолоду від споживання, але й неабияку користь для здоров'я. У статті пропонуємо докладніше дізнатися все про жасмин: лікувальні властивості, як заварити жасминовий чай та багато іншого.

Все про основний інгредієнт чаю з жасмину

Рослина для ароматного чаю ​​росте в Індії та Китаї. Період цвітіння триває з кінця травня до жовтня. Який жасмин додають у чай? У купаж йдуть лише зібрані в найспекотніші літні місяці пелюстки. Саме вони найбільш ароматні, такий жасмин для чаю містить ударну дозу корисних біологічно активних речовин та мікроелементів.

Найсильніший аромат проявляється у рослини вночі, тому потрібно встигнути зібрати сировину для приготування смачного напою до сходу сонця, максимально зберігши його корисні властивості. Жасмин — квітка для чаю, відноситься до роду вічнозелених чагарників, сімейства Маслинових. Жасминовий колір оформлений у класичні бутони з двома захованими у довгому віночку тичинками. У будь-який чай квітки жасмину додаються у сушеному вигляді.

Як сушити жасмин для чаю


Листя жасмину в чай ​​не додаються, тому для сушіння беруться безпосередньо бутони рослини, краще ті, які не повністю розкрилися. Останні розкладають у теплому приміщенні на папері або тканині та кілька днів просушуються без доступу до них сонячного світла. У міру того, як висихатиме верхній шар, квітки необхідно акуратно перевертати, прибираючи зіпсовані або побурілі пелюстки, сторонні домішки.

Для процесу сушіння можуть використовуватися сушарки або духовки з відкритими дверцятами, при цьому, щоб уникнути руйнування ефірних олій, температура повинна бути не більше 35℃. Пересушувати сировину не варто, тому що її зовнішній вигляд і якість від цього стають гіршими.

Пелюстки досушуються на свіжому повітрі. А потім вони, щоб не випарувався аромат і ефірні олії, складаються в скляні банки з кришками, що закручуються. А для того, щоб приготувати чай із квітками жасмину, висушену сировину потім відправляють на переробку. Її з'єднують з чайним листям. Застосовується для поєднання із жасмином:
• зелений чай;
• чорний чай;
• білий;
• оолонг та ін.
З жасмином та його солодкуватим квітковим ароматом найкраще поєднується саме зелений чай.

Квіти жасмину: користь та шкода


Красивий і ароматний жасмин, його корисні властивості відомі серед прихильників здорового харчування, застосовується у якості:
• знеболювального та дезінфікуючого засобу;
• антидепресанту;
• допоміжного інгредієнта препаратів під час лікування шкірних захворювань;
• компонента, що допомагає при нудоті, заколисуванні, морській хворобі.

Чим корисний зелений чай із жасмином? Властивості останнього інгредієнта та забезпечення нормального функціонування організму виявляються за рахунок вмісту в його складі наступних речовин: ефірних олій, органічних сполук, амінокислот, алкалоїдів, танінів, рослинних білків, вітамінів та мінералів. Вони містяться як у листі чагарника, так і в пелюстках його квітів.

Калорійність напою — не більше 3 ккал (з розрахунку на одну чашечку без добавок та підсолоджувачів). Для організму людини жасминовий чай приносить користь наступну:
• чистить судини та має протизапальну дію;
• активізує роботу головного мозку;
• допомагає при авітамінозах, заповнює нестачу макро- та мікроелементів;
• стимулює роботу сечовидільної системи;
• має бактерицидну та знеболювальну дію;
• сприяє виведенню з організму шкідливих речовин та токсинів;
• позитивно впливає на потенцію та пробуджує сексуальність;
• чудово вгамовує спрагу і відновлює водно-сольовий баланс.
Завдяки галату епігаллокатехіну (EGCG), що міститься у ньому, жасмин є ефективним засобом для попередження розсіяного склерозу і нейродегенеративних захворювань (хвороб Альцгеймера, Паркінсона та ін.). Він благотворно позначається на функціональній діяльності практично всіх систем та органів організму, значно покращуючи психічне та фізичне самопочуття.

Топ-5 корисних властивостей чаю з жасмином


Користь жасмину полягає у його дії на організм. Жасминовий чай властивості може мати як лікувальні, так і застосовуватися як профілактичний засіб. Наведемо основне, чим корисний жасмин.
• Зміцнення імунітету. Лікувальні властивості жасмину допомагають швидше впоратися з застудними захворюваннями або взагалі не захворіти під час епідемій і з хворобою, такий засіб ефективний для очищення легенів і бронхів.
• Продовження молодості. Це потужний антиоксидант, що сприяє уповільненню старіння клітин, нормалізації кольору обличчя, розгладжуванню зморшок. • Оздоровлення серцево-судинної системи. Амінокислоти та ефірні олії, що входять до складу, допомагають покращити еластичність судин, знижуючи ризик тромбоутворення, а при помірному, але регулярному вживанні напою нормалізують тиск і функціональну діяльність серця.
• Має тонізуючий ефект. Жасминовий чай оптимізує енергетичний обмін, бадьорить та підвищує працездатність, стимулює розумову діяльність, допомагаючи боротися зі втомою та стресами, покращуючи настрій, пам'ять та концентрацію.
• Нормалізує функції травлення, допомагає схуднути. Зелений чай із жасмином приносить користь у процесі зниження ваги, він притуплює почуття голоду та прискорює розщеплення жирів.

Чай зелений з жасмином для схуднення


Зелений жасминовий чай завдяки наявності кофеїну та поліфенолу EGCG прискорює обмін речовин, бере участь у процесі спалювання жиру. Тому такий напій можна використовувати як допоміжний компонент у процесі схуднення та зниження ваги. Однак, без регулярних фізичних навантажень та збалансованого харчування від нього не варто очікувати надто багато.

Чай з жасмином при вагітності та грудному вигодовуванні

Вживання чаю з жасмином при вагітності та грудному вигодовуванні слід обмежити через високу концентрацію у ньому кофеїну. Напій може спровокувати виникнення головного болю, прискорене серцебиття або задишку у матері. А малюка зробить примхливим і дратівливим, він може погано засинати та неспокійно спати.

Протипоказання для додавання жасмину в чай

Вживання жасмину, користь та шкода якого вивчаються не одне десятиліття, не рекомендується за наявності:
• індивідуальної непереносимості та алергічних реакціях;
• захворювань шлунково-кишкового тракту: гастриту, виразкової хвороби;
• дефіциту заліза, а також помірної або тяжкої анемії у вагітних жінок;
• підвищення температури тіла.
Китайський жасминовий чай не рекомендується поєднувати з алкоголем, оскільки він посилює збудження. Не варто пити такий напій на ніч, через наявність у ньому кофеїну, це може призвести до безсоння. Зелений чай із жасмином на тиск впливає підвищенням, тому його також не варто вживати у період загострення гіпертонічної хвороби. А ось зранку він подарує заряд бадьорості та енергії на цілий день.

Як заварювати зелений жасминовий чай


У процесі приготування чаю, щоб розкрити всі властивості напою, найкраще використовувати бутильовану м'яку слаболужну воду (рівень кальцію — не більше 40 мг на літр, а pH — 8,0-8,5. Застосовується для заварювання спеціальний посуд — краще з фарфору або останнє попередньо слід промити окропом і переходимо безпосередньо до процесу як заварювати жасмин.

Температура води при заварюванні – не більше 90℃. У разі використання як основа зеленого чаю — не вище 80℃, білого та жовтого - 70-75℃. Бувають і винятки. В окремих випадках, при додаванні жасминових бутонів у червоний (чорний) чай або пуери, температура води становить 90-100℃. Час настоювання — 1-3 хв.

Методи, як заварювати зелений чай із жасмином:
• протоками;
• класичним європейським способом у чайнику.

Як правило, трьох грамів чаю досить із розрахунку на 150 мл води. Заварювати напій можна кілька разів (до 4), поступово збільшуючи на півхвилини час приготування. Першу заварку прийнято зливати. Цукор зрештою додавати не потрібно. Ще одним способом для приготування чаю жасминового є колд брю (холодний). Його, як лимонад для спекотного літа, можна подавати у глеку з льодом.

15871 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК