Язык UA RU

Харчування вагітних: меню

23.12.2021
Харчування для вагітних набуває особливого значення. До вагітності не багато хто з нас замислюється про те, що є корисне та правильне харчування. З того моменту, коли жінка дізнається про своє «цікаве становище», приходить усвідомлення того, що тепер потрібно «є за двох». І це зовсім не означає, що меню для вагітної жінки має містити більше калорій та, відповідно, продуктів харчування. Це означає, що правильне харчування при вагітності призводить до правильного з точки зору анатомії та фізіології розвитку плода.

Численні дані досліджень показали, що неправильне харчування під час вагітності може не тільки призвести до анатомічного недорозвинення плода, але й може вплинути на пізнавальні здібності, пам'ять та інші особливості розвитку малюка.

Дивно, але недостатнє харчування при вагітності – це один із основних факторів розвитку ожиріння. Ще на внутрішньоутробному рівні у дитини включається ген, який забезпечує максимальне засвоєння всіх поживних речовин з будь-якої, навіть обмеженої кількості продуктів. У майбутньому, навіть якщо харчування дитини буде достатнім, його організм все одно намагатиметься «накопичити» калорії «із запасом».

Крім того, неправильне харчування жінки «у положенні» може стати причиною проблем у майбутньому:
• з психомоторним розвитком дитини;
• з імунною системою;
• з ендокринною системою;
• з обміном речовин;
• призвести до порушень пам'яті, уваги та навіть поведінки дитини.
З цієї та інших причин, збалансована дієта - дуже важлива складова, нарівні з психо-емоційним станом. Раціон харчування вагітних повинен бути ретельно продуманим і усвідомленим, щоб дитина з моменту зачаття і до народження розвивалася максимально гармонійно і правильно.

Меню вагітної: що буде корисним?

Дієтичне меню для вагітних має включати повний комплекс вітамінів, поживних речовин та мінералів. Крім того, в таке меню повинні входити імунонутрієнти та мікронутрієнти. Що це таке і яке значення цих речовин у формуванні плоду?

Основне завдання мікронутрієнтів – безпосередній захист плода від будь-яких несприятливих впливів ззовні. До таких впливів відносяться і екологічні фактори, і вплив різних хімічних речовин, які є надлишком у навколишньому середовищі. Мікронутрієнти беруть участь практично у всіх біохімічних процесах в організмі матері та плода.

Імунонутрієнти – це хімічні речовини, які безпосередньо впливають на формування імунітету дитини, здатності його організму чинити опір різним бактеріальним, вірусним та іншим атакам хвороботворних мікроорганізмів. До таких речовин відносяться амінокислоти, пробіотики, нуклеотиди, жирні кислоти та деякі інші елементи.

Небезпечний як недолік таких елементів у раціоні харчування майбутньої мами, а й їх надлишок. Наприклад, вітамін А корисний для формування органів зору у плода, але у високих дозах цей вітамін може бути токсичним і призвести до розвитку внутрішньоутробних патологій. Тому меню на кожен день під час вагітності краще підбирати з урахуванням рекомендацій спеціаліста, що веде вашу вагітність. Будь-яку «самодіяльність», у разі, краще виключити.

Харчування вагітних на ранніх термінах

На ранніх термінах вагітності, стверджують фахівці, енергетичні потреби жінки практично не змінюються. Не варто в цей час різко змінювати спосіб життя та спосіб харчування. Якщо ваше харчування було збалансованим, ви можете дотримуватися його протягом усього першого триместру.

Увага варто приділити тому, щоб раціон харчування включав: • свіжі сезонні овочі та фрукти; • зелень; • ягоди; • конеплоди.
Численні дослідження виявили, що меню для вагітних на ранніх термінах часто унеможливлює прийом саме цієї групи продуктів харчування. Ці продукти рекомендується вживати у сирому вигляді або з мінімальною термічною обробкою. При підборі раціону варто враховувати анамнез з точки зору наявності алергії у матері та схильності до розвитку цукрового діабету.

Норма споживання цукру за добу в меню для вагітних – не більше 60 гр. Якщо ви не можете обходитися без солодкого, а також потрібно уникати продуктів, що викликають алергічні реакції, рекомендують увімкнути в меню такі продукти як:
варення та джеми без цукру;
• шоколад без цукру;
• гіркий шоколад із вмістом какао не менше 70%;
арахісову пасту без цукру тощо.

Всупереч поширеній думці, такі продукти мають не тільки корисні властивості для організму, але й відмінні органолептичні характеристики. Продукти з низьким вмістом цукру або цукор, що не містять, зовсім мають смак і аромат, нічим не поступаються аналогічним продуктам з цукром.

В іншому меню для вагітних в 1 триместрі не повинно відрізнятися від звичного. Для формування плода на ранніх термінах не потрібні "будівельні матеріали" у підвищених дозах. Таким чином, всі калорії, які отримує жінка, витрачаються тими самими темпами, як і зазвичай. Збільшення кількості їжі та її калорійності може призвести до надмірної ваги і не принесе користі дитині.

Отже, що потрібно їсти вагітним на ранніх термінах? Теж, як і зазвичай, включаючи велику кількість свіжих овочів, фруктів, зелені та ягід. Овочі та фрукти повинні бути типовими для вашого регіону, не варто віддавати перевагу екзотиці та новим для вас продуктам. Страви для вагітних повинні бути максимально простими та звичними, не потрібно винаходити щось нове. Їжте те, чого вам найбільше хочеться, але не переїдайте.

Правильне харчування для вагітних у 2 триместрі

У другій половині вагітності відбувається активне зростання плода, а також різні зміни у самих органах репродуктивної системи жінки. Саме в цей період може зрости потреба у поживних речовинах та мікроелементах для нормального фізіологічного розвитку плода.

Прикладне меню при вагітності має бути таким, щоб вагітна отримувала всі групи продуктів харчування:
• Молочні продукти, включаючи незбиране молоко та молочнокислу продукцію. Орієнтовний обсяг цієї групи продуктів повинен становити 500 мл.
• М'ясо та птах. Загальна кількість м'ясної продукції не повинна бути меншою, ніж 170 гр. У другому триместрі вагітності 250 г будь-якого, але краще – дієтичного, м'яса – це норма.
• Риба та морепродукти. Достатньо з'їдати 70 гр щодня. • Крупи та хлібобулочні вироби в обмеженій кількості. Ця група продуктів просто необхідна для запобігання таким проблемам у роботі ШКТ, як запори та здуття, від яких часто страждають жінки в період виношування дитини.
• Овочі, фрукти та ягоди, а також соки. Загальна кількість – до 1000 р. • Цукор та кондитерські вироби. Перевагу потрібно віддати мармеладу, пастилі, зефіру та джемам на натуральній основі, а також продуктам з низьким вмістом цукру або без нього.
• Жири. Страви для майбутніх мам краще готувати на вершковому маслі. Кількість рослинних жирів не повинна перевищувати 15 г на добу.

У другому триместрі велике навантаження припадає на печінку та нирки. Меню для вагітних у 2 триместрі має виключити велику кількість будь-яких солоних страв, копченостей та надмірної кількості рідини. Орієнтуватися потрібно на те, що набирати в нормі жінка має на тиждень не більше 300 гр, а за всю вагітність – не більше 10-12 кг. Якщо ви набираєте більше, спосіб харчування варто переглянути.

Живлення при вагітності в 3 триместрі: меню та рекомендації

Раціон харчування для вагітних у третьому триместрі також має свої особливості. Меню для у 3 триместрі має включати продукти, що стимулюють лактацію. Насамперед, це молочні та молочно-кислі продукти, такі як кефір, молоко, ряжанка, сир та сир.

Сніданок для вагітних має становити 30-40% всього раціону. Можна на сніданок з'їсти вівсяну кашу, кілька шматочків сиру, йогурт та чай. Добре вживати трав'яні чаї, які не тільки мають високі смакові якості, а й мають такі властивості:
• протизапальні;
• імуностимулюючі;
• нормалізують обмін речовин;
• що відновлюють оптимальний водно-сольовий баланс та інші корисні властивості.

У складі трав'яного чаю може бути ромашка, плоди шипшини, ягід або фруктів, календула, череда, гілочки та листя корисних рослин. Для жінки під час виношування дитини в цілому зелений і трав'яний чай набагато корисніший, ніж чорні сорти чаю та їх бленди.

Раціон при вагітності на пізніх термінах повинен включати багато білкових продуктів та виключити їжу, рясно приправлену спеціями, включаючи сіль. Такі продукти затримують воду в організмі та можуть викликати набряки та інші ускладнення.

Зразкове меню правильного харчування для вагітних може мати такий вигляд:

Це зразкова таблиця харчування у період виношування дитини. Ви можете вносити до неї корективи відповідно до сезону та наявності сезонних овочів та фруктів, а також з урахуванням ваших особистих уподобань. Рецепти страв для вагітних, меню по днях або тижнях сьогодні можна легко знайти у вільному доступі. Користуючись даними рекомендаціями, ви зможете скласти свій власний раціон, який задовольнятиме і потреби організму та ваші власні уподобання.
35556 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК