Язык UA RU

Чи можна вагітним каву?

11.01.2022
Кава – це, без сумніву, один із найпопулярніших напоїв, який п'ють практично в усьому світі. Це аксіома, яка потребує доказів. Для багатьох з нас кава давно стала традицією, а для деяких – невід'ємною частиною способу життя. Є серед нас такі люди, які не уявляють собі ранок без чашечки міцного ароматного напою. Їли вранці ми не отримуємо «чергову дозу» кофеїну, нам здається, що світ довкола втратив фарби, настрій безнадійно зіпсований і взагалі день не задався.


За статистикою, жінки п'ють каву частіше, ніж сильна половина людства. І ось настає той день, коли жінка дізнається, що вагітна. Для багатьох тут же виникає питання про те, чи можна пити каву під час вагітності, як підбадьорливий напій може вплинути на здоров'я дитини та матері. Чи можна пити каву під час вагітності – це досить непросте питання, яке вже давно хвилює вчених у всьому світі. Думки з цього приводу є різні, вживання кави під час вагітності досліджують багато вчених. На жаль, однозначної відповіді це питання немає досі. Але є певні дослідження, дані яких допоможуть розібратися у цьому питанні.

Якщо заглибитись у цю проблему, питань виявляється набагато більше:

• Чи можна вагітним пити натуральну каву або краще віддати перевагу розчинному напою? • Яку каву можна пити вагітним, і в яких випадках? • Чи слід відмовитися від кави на ранньому терміні вагітності чи це необхідно на пізніших термінах?
• Якщо є заборона на цей напій, то чому не можна при вагітності кави?
• Скільки кави можна вагітним, якщо лікар дозволяє?
І це далеко не всі питання, які ставить собі жінка, коли дізнається про своє «цікаве становище». Адже відмовлятися від ранкового заряду бадьорості багато хто не хоче, але й нашкодити майбутньому малюкові, що природно, жодна жінка не хотіла б однозначно. Отже, вагітність та кофеїн – спробуємо розібратися.

Кава під час вагітності: так чи ні


На запитання чи можна при вагітності пити каву, жінці може відповісти тільки лікар, який її спостерігає. Справа в тому, що кава як така має деякі «протипоказання». Як на ранніх термінах вагітності, так і на пізніших, та й взагалі для жінок, навіть якщо вони не на «особливому положенні», кава не корисна якщо:

• в анамнезі є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, такі як гастрит, підвищена кислотність, виразкова хвороба та інші; • є схильність до підвищеного артеріального тиску, яка і так властива вагітним через природні фізіологічні причини; • вагітність протікає у спекотні літні місяці, оскільки вживання напоїв з кофеїном може призводити до зневоднення організму; • кава на ранньому терміні вагітності протипоказана, якщо у жінки ранній токсикоз, що супроводжується запамороченням та нудотою; • у жінки «у положенні» діагностовано підвищений рівень холестерину в крові та при деяких інших станах.
Таким чином, пити або не пити каву можна вирішити лише після того, як вагітна буде повністю обстежена та поставлена ​​на облік у зв'язку з вагітністю. Своєчасне раннє звернення до лікаря – це запорука здоров'я та мами та малюка.

Обстеження дозволить ще на самому початку шляху вибрати той спосіб життя, який буде максимально здоровим та сприятливим для легкого виношування дитини. Вплив кави на вагітність може бути різним, залежно від загального стану здоров'я майбутньої мами та деяких інших факторів.

Чи можна пити розчинну каву під час вагітності?


Що являє собою розчинна кава? Хорошу розчинну каву готують за допомогою процесів сублімації та інших технологій з натуральної кави. У результаті виходить напій, багатий мікро-і макроелементами, корисними поживними речовинами та іншими сполуками. Така кава має всі корисні якості вихідного продукту, начищений смак і аромат.

Варто зауважити, що розчинна кава, порівняно з натуральною, має нижчий вміст кофеїну. Відповідно, якщо немає протипоказань, то розчинну каву вагітною можна, але без особливого фанатизму. Якщо 1 чашка на день майбутньої мами та малюка не зашкодить, то 5-6 чашок розчинної кави під час вагітності фахівцями категорично не рекомендується.

Натуральна кава при вагітності


За даними досліджень, натуральна кава містить на 30-40% більше кофеїну, ніж її розчинні «аналоги». Через це, натуральна кава має більш виражений вплив на нервову систему організму людини, має виражену стимулюючу дію і може впливати на розвиток плода.

Вчені провели низку досліджень віддалених наслідків впливу кави на вагітність. У ході цих досліджень було встановлено, що натуральна кава під час виношування плода впливає на формування деяких структур мозку, що може призвести до поведінкових відхилень. Такі відхилення можуть виявлятися не відразу, не в дитинстві, а у віці 9-10 років.

Це може бути гіперактивність чи навіть агресивне проведення дитини. Також є дані, що в майбутньому дитина, мама якої під час вагітності зловживала напоями, багатими на кофеїн, схильні до розвитку злоякісної гіпертонії та різних порушень обмінних процесів.

Якщо вагітність протікає без ускладнень, і немає додаткових протипоказань, то натуральна кава в обсязі до 200 мл допустима, і не завдає шкоди ні матері, ні плоду. Чи можна вагітною кавою з молоком? Однозначно, так! І чим більше ви додасте молока у звичний напій, тим більше буде користі і менше шкідливого впливу на організм матері та плода.

Чи можна при вагітності пити каву без кофеїну?


Ми вже говорили про те, що є випадки, коли кава під час вагітності категорично протипоказана. В цьому випадку, багато аматорок кави помилково припускають, що альтернативною може стати кави без кофеїну. Такий напій є в асортименті кожного спеціалізованого магазину. Більше того, продавці часто рекомендують такий продукт жінкам у положенні.

Зверніть увагу! Кава без кофеїну лікарі вживати не рекомендують категорично, тому що крім іншого, такий продукт містить у досить великих кількостях такі речовини, які аж ніяк не корисні при виношуванні плода:
• ефірні олії; • тонини; • смоли; • кафестол і т.д. Ці речовини здатні дуже швидко «вимивати» кальцій з організму жінки, який необхідний для формування кісток скелета плода. Таким чином, кава без кофеїну при вагітності - це не найкраще рішення і не нешкідливий напій. Його кількість не повинна перевищувати 1 чашки на день, якщо вам дозволив ваг лікар.

Коли можна пити каву вагітною?


У деяких випадках, варто помітити заради справедливості, вагітним можна кави і напій навіть може бути корисний. Це ті випадки коли:
• у майбутньої мами низький рівень гемоглобіну, що підтверджується результатами лабораторних досліджень;
• при підтвердженій залізодефіцитній анемії;
• при хронічній гіпотонії, тобто якщо у вагітної спостерігається низький артеріальний тиск;
• є деякі відхилення у серцевій діяльності, що вимагають корекції.
В даному випадку ідеальний варіант – це кава латте під час вагітності. Його краще готувати як еспресо з кавомашини, в яку додають велику кількість натурального молока, що заповнює дефіцит кальцію, калію та інших корисних для організму вагітної та плоду речовин.

Як кава впливає на вагітність досі досліджують багато вчених, і щоразу знаходяться все нові і нові суперечливі дані. З цього випливає, що повної картини, як кава впливає вагітність, немає й у сучасної медичної науки. Чи можна кава вчасно вагітності – це питання, на яке може відповісти лише ваш лікар, але й ви самі повинні в цьому випадку усвідомити та взяти на себе всю повноту відповідальності за всі можливі наслідки.
Навіщо ризикувати, якщо для здоров'я майбутнього малюка можуть бути корисні трав'яні чаї, напої з натуральних ягід та багато інших смачних та корисних речей. Звичка - це сильна річ, але вона відрізняється тим, що від неї будь-якої миті можна відмовитися, якщо вона стане неактуальною або шкідливою. А чайні церемонії можуть стати для вас чудовою альтернативною, адже це не лише смачно, а й дуже цікаво.

13013 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК