Чай із Шрі-Ланки: особливості, смак, як заварювати та з чим пити
10.11.2021
Чим відрізняється індійський чай від цейлонського?
Чай цейлонський байховий включає різновиди під назвою Assamica. Варіанти на кшталт білого чи пуера у цьому регіоні майже вирощують. А цейлонський зелений чай на Шрі-Ланці помітно поступається китайському, тому становить невеликий інтерес. Критерії вибору сировини для приготування улюбленого напою різноманітні. До основних властивостей та відмінностей продукції можна віднести:• чорний цейлонський чай більш терпкий, ніж індійський;
• теїн забезпечує бадьорість, таніни, амінокислоти, вітаміни P і C мають потужний оздоровчий ефект;
• напій має насичений бурштиновий колір.
Високогірні плантації чаю Шрі-Ланки чудово підходять для вирощування культур. Високоекологічні умови дозволяють отримати якісну сировину. У Шрі-Ланці з чайних плантацій можна отримати тонізуючий напій, що дозволяє ефективно боротися з інфекціями.
Основна класифікація цейлонського чаю зі Шрі-Ланки
Види чаю зі Шрі-Ланки дуже різноманітні за смаком. Вони можуть бути трохи солодкуватими або терпкими, м'якими або міцними. Такі відмінності насамперед зумовлені сортом. А в другу — величиною, способом механічної обробки та типом аркуша.Назви сорту чаю із Шрі-Ланки залежать від регіону, де вони ростуть:
• Нувара Елія - має потужні тонізуючі властивості, квітковий аромат і легку гіркуватість у післясмаку; • Димбула - м'який цейлонський чай цього сорту з приємним терпким смаком з нотками лимона, а іноді кипарису, жасмину; • Канді - з насиченим дуже яскравим присмаком, до нього можна додавати молоко.
• Рухуна - ароматний і терпкий із землисто-димчастим або зрідка квітковим відтінком смаку; • Ува - лист виглядає дрібним і ламаним, а напій з нього має темне забарвлення, сорт застосовують найчастіше в купажах; • Уда Пусселава — з ніжним смаком та середньою фортецею; • Сабарагамува — смакові якості цього чорного чаю з Цейлону без особливостей, але дуже приємний.
На смак також впливають: навколишні рослини, висота росту та клімат регіону.
Види цейлонського чаю за величиною та способом механічної обробки
Залежно від типу чайного листа є у кожного своє маркування. Чай чорний цейлонський за розміром чаїнок може бути великим, середнім (ламаним) або дрібним. Останній поділяється на висівку або крихту (Fngs та D), які відсутні у зелених різновидів чаю, розфасованого на Цейлоні.
За способом обробки розрізняють категорії:
• звичайні листові (розсипні, байхові);
• пресовані;
• екстраговані (розчинні);
• капсульні;
• гранульовані.
Замовити золотий чай Шрі-Ланки
Який чай купити? Залежить від власних переваг, а також сортових особливостей. Найкращий чай Шрі-Ланки - високогірний. Він може мати маркування G (Golden) – суміш з преміальною якістю, або S (Special) наприкінці абревіатури – з такої сировини виходить ексклюзивний напій з особливими параметрами. Всі сорти цейлонського чаю мають певну користь, у тому числі і для травної системи.