Язык UA RU

Що краще цукор або замінник цукру, який цукрозамінник краще

Перший це глюкоза в чистому вигляді. А її користь полягає у живленні організму енергією, високою швидкістю розпаду, участі в кровообігу головного та спинного мозку, профілактиці склеротичних змін та розвитку артриту. Є шкідливий вплив цукру на організм. До нього можна віднести збільшення ризику ожиріння і навантаження на підшлункову залозу, шкоду для зубів та ін. Тому, щоб уникнути негативного впливу, слід контролювати споживання цукру або переходити на його замінники, але робити це також потрібно з обережністю.

Мотиви, за якими використовують цукрозамінник замість цукру, різноманітні. Найчастіше вони пов'язані з гонитвою за здоровим способом життя, правильним харчуванням, бажанням схуднути або медичними показаннями. Для того, щоб індивідуально підібрати для себе найбільш корисний продукт необхідно розуміти, чим відрізняється цукрозамінник від цукру, який підсолоджувач при ПХ вибрати, який сахзам краще і багато іншого. Різновидів замінників безліч. І кожен має свої плюси та мінуси. Сказати, що цукрозамінник краще за цукор однозначно не можна — все залежить від ефекту, якого хочуть досягти.

Що таке замінник цукру



Цукрозамінник (підсолоджувач, сахзам) - це з'єднання, що не містить у своєму складі глюкозу. При цьому такі речовини мають солодкий присмак. Що краще цукор чи цукрозамінник? Останній також є для організму джерелом енергії, але з меншою калорійністю. При цьому кожен продукт має свої особливості.

Натуральні корисні та штучні цукрозамінники: види та особливості

Який замінник цукру вибрати? Вони всі підрозділяються на натуральні та штучні підсолоджувачі. Перші – це замінник цукру рослинного походження. Синтетичні – це продукт, що виготовляється у хімічних лабораторіях. Натуральні та штучні цукри мають свої особливості. Останні безкалорійні і повністю виводяться з організму, а рослинні - мають різний ступінь калорійності, але їхнє розщеплення, на відміну від цукру, відбувається набагато повільніше, без різкого викиду в кров інсуліну. Винятки - стевія і еритрити, які не мають будь-якої енергетичної цінності і не беруть участь у вуглеводному обміні, хоча і належать до натуральних підсолоджувачів. Глікемічний індекс цукрозамінників рослинних залежить від виду.

Основні замінники цукру натурального та синтетичного походження


• Фруктоза — це замінник цукру, що виготовляється з натуральних фруктів. Найбільш солодкий із природних цукрів, допускає термообробку. Дуже калорійна, при надлишку погано позначається на роботі печінки, серцево-судинної системи.
• Ксиліт і сорбіт — цукрові спирти, які добре засвоюються організмом і метаболізуються печінкою, позитивно впливають на стан зубної емалі.
• Стевіозид — органічна сполука, що виготовляється із стебел рослини стевії, що росте в Південній Америці. Вважається одним з кращих і безпечних цукрозамінників, проте має специфічний смак і післясмак. Наскільки стевія солодша за цукор? Приблизно в 300 разів.
• Ізомальт – виходить із сахарози. Це низькокалорійний дієтичний продукт, що не впливає на зубну емаль.
• Еритрит (еритрол) - цукровий спирт, що отримується з кукурудзи, дині, гарбуза та інших рослин. Він легко всмоктується і повністю виводиться із сечею без розкладання за добу, не викликає карієсу.
• Сукралоза — схвалена для використання в харчових продуктах як підсолоджувач.
• Інулін — органічна сполука, яка отримується з фруктози. Зустрічається у багатьох кольорах, цикорії, агаві та топінамбурі. Може викликати травні розлади та алергічні реакції.

Який цукрозамінник вибрати при схудненні, ПП та при дієті


Скільки калорій в одній таблетці замінника цукру? Які підсолоджувачі застосовуються при схудненні, організації ПП, дієтах? Чи є калорії у цукрозаміннику, вуглеводи? Відповіді на ці питання залежать від різновиду замінника цукру.
Шкода фруктози як замінника цукру полягає у високій калорійності (близько 400 ккал). Вона не підходить для людей з надмірною вагою вона. Ксиліт або сорбіт при схудненні не використовуються через їх високу калорійність, зловживання ними може призвести до проблем із травленням та ожиріння.

Цукрозамінники при схудненні широко застосовуються наступні: замінник цукру в таблетках ізомальт (низькокалорійний), еририт (20 ккал), стевіозид (містить 0 ккал). Це корисний вибір не тільки для людей з ожирінням, але і для тих, хто дотримується правильного харчування. Цукрозамінник сукралозу при схудненні має позитивні відгуки лікарів. Він не допоможе скинути вагу, проте закриває потребу в солодкому без шкоди для фігури, не викликає алергії, може застосовуватись у ПП та дієтах.

Корисний замінник цукру та підсолоджувач для діабетиків


Чи підвищує інсулін цукрозамінник, скільки цукру в ньому міститься, чим можна замінити цукор при цукровому діабеті? Фруктоза має низький глікемічний індекс (23) і розщеплюється в організмі поступово, а це особливо важливо для хворих на цукровий діабет. Ксиліт або сорбіт вивільняють глюкозу поступово і без різких стрибків, тому вони можуть використовуватися без шкоди для здоров'я діабетиків.

Чим замінити цукор за підвищеного цукру? Для цього чудово підійде стевіозид. Він солодший за цукор і не має глікемічного індексу. Також дозволено до широкого застосування та вживання ізомальту. Еритрит не викликає побічних ефектів, не впливає на рівень глюкози, інсуліну чи інших речовин. Безпечна і сукралоза - глікемічний індекс її дорівнює нулю.

Які підібрати таблетки цукрозамінника: за та проти для кулінарії


Який замінник цукру вибрати для випічки? Сукралоза в 1998 році отримала схвалення FDA для застосування в 15 категоріях харчових продуктів і 1999, за певних умов використання, як підсолоджувач загального призначення. Вона в 600 разів солодша за цукор і залишається солодкою навіть при високих температурах. Еритрит також витримує термообробку та підходить для випічки.

Небезпека цукрозамінників при вагітності

Чи можна вагітним замінник цукру? У період виношування плода слід повністю відмовитися від синтетичних підсолоджувачів. Цикламат заборонено вживати через можливість викликати рак. Цукрозамінник сахарин за рахунок свого складу проникає через плацентарний бар'єр, завдаючи плоду непоправної шкоди. Еритрит також не рекомендований вагітним та дітям, алергенний. Незважаючи на натуральне походження, стевія не отримала схвалення медичної спільноти для використання під час виношування дитини.

для вагітних можуть стати: мед, фруктоза, сахароза, кукурудзяний підсолоджувач, дексатроз. Проте вони заборонені за наявності цукрового діабету. Небагато можна вживати ацесульфам калію, він безпечний і при годуванні груддю. Сукралоза також не перебуває під забороною.

Цукорозамінники: користь і шкода



Склад цукрузамінника в таблетках, залежно від різновиду, має такі переваги:
• не викликає жирових відкладень, допомагаючи схуднути;
• не призводить до появи карієсу;
• рекомендований у дієтичному харчуванні та ін.
Однак замінник цукру за складом не є повноцінною заміною для глюкози. При надмірному вживанні цукрозамінник, у тому числі і без цикламату, може призводити до серйозних проблем зі здоров'ям, неконтрольованого харчування та споживання солодкого.

Як використовувати цукрозамінник у таблетках? Все необхідно правильно дозувати та дотримуватися інструкцій. Наприклад, підсолоджувач сукразить, скільки таблеток на день можна максимально прийняти? Згідно з інструкцією виробників — до 20, що дорівнює аналогічній кількості чайних ложок цукру.

Застосовуються цукрозамінники й у спортсменів: сукралоза, стевія, ксиліт, сахарин, аспартам. Однак останні мають безліч побічних ефектів. Скільки коштує цукрозамінник? Цей параметр залежить від виробника продукту, складу, точки його реалізації все індивідуально.
39496 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК