Язык UA RU

Гречаний чай - особливості та властивості

15.12.2021
Отриманий напій — це не гречаний чай з однойменної крупи, а заварений настій на татарській чорній гречці. Остання зростає у Китаї. Вона має легкий і ніжний смак, має низку певних позитивних властивостей. Для приготування підходить і зелений сорт, проте він не такий цінний через меншу кількість корисних речовин.

З чого роблять гречаний чай


Це заварене насіння гречки татарської (Fagopyrum tataricum). Остання відноситься до диких різновидів посівної гречки. Виробництво такого напою відрізняється відсутністю етапу визрівання, при цьому використовуються молоді зерна, а не листя, яке збирають у певну пору року. У процесі отримання сировини відсутні термічна та механічна обробка. Листочки, стебла та лушпиння також можуть застосовуватися для заварювання, проте вміст цінних хімічних елементів та мінералів у них набагато менший.

Склад, смакові якості та аромат чаю з татарської гречки


До складу корисного напою на основі татарської гречки входять:
• 26 амінокислот;
• макро- та мікроелементи - цинк, натрій, кальцій, залізо, фосфор, мідь, марганець, хром, алюміній, селен, ванадій, калій, магній.
• білки, вуглеводи та клітковина; • вітаміни В1, В2, В6, А, С, РР, Е;
• антиоксиданти (16 фенольних сполук та 26 флавоноїдів) – перешкоджають утворенню ракових, атипових клітин;
• рутин - зміцнює судини, сприяє омолодженню шкірного покриву, допомагає очищати організм. Напій виходить прозорим світло-жовтого кольору. Він має ванільний аромат і приємний смак, схожий на здобне вівсяне печиво.

Гречаний чай: користь та шкода


Чим корисний гречаний чай? При регулярному вживанні він є цінним джерелом корисних речовин, а також впливає таким чином:
• нормалізує артеріальний тиск та вміст глюкози в крові;
• прискорює обмін речовин, виводить шкідливий холестерин, токсини та шлаки;
• впливає на імунітет, допомагаючи боротися із застудою та вірусними захворюваннями;
• знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень;
• покращує травлення, дає відчуття ситості на тривалий час;
• зміцнює кровоносні судини, позитивно впливаючи на згортання крові;
• знімає запалення, незалежно від його локалізації;
• забезпечує виведення зайвої рідини, тим самим запобігає набрякам;
• заспокійливо діє на нервову систему, збільшуючи опірність до стресу та емоційних переживань;
• зменшує окисний стрес у клітинах, надаючи потужну антиоксидантну дію;
• відновлює мозковий кровообіг, сприятливо впливає на когнітивні функції.

 Чай гречаний - це ефективний продукт, який застосовується з метою комбінованого лікування та профілактики:
• авітамінозу;
• високого рівня холестерину та цукру в крові;
• гастриту та виразковій хворобі шлунка, хронічних запорів;
• надмірної ваги та ожиріння;
• гіпертонії та атеросклерозу;
• депресій та психозів;
• хвороб сечостатевої системи.
Такий напій корисний при неактивному способі життя та сидячій роботі. Він сприятливо відбивається як на стані здоров'я, так ​​і на красі. Регулярне вживання напою сприяє продовженню молодості, впливає на шкірні покриви, зміцнює нігті. Крім користі, у певних випадках чай може завдати шкоди. Наприклад, за високого ступеня згортання крові або загострення хронічних патологій шлунково-кишкового тракту від вживання напою краще відмовитися.

М'який гречаний чай для вагітних та на ГВ


Чай із гречки татарської допомагає вагітним впоратися з токсикозом. Такий напій корисний не тільки для самої жінки, а й плода, його правильного фізичного та розумового розвитку.
Тайванський гречаний чай «Ку Цяо» є джерелом цінних речовин, макро- та мікроелементів, вітамінів. Він корисний як для вагітних, так і жінок на грудному вигодовуванні.
• сприяє нормалізації артеріального тиску;
• зміцнює імунну систему, забезпечує стійкість до інфекцій;
• виводить зайву рідину з організму;
• зміцнює пам'ять;
• покращує якість сну;
• заспокоює та допомагає боротися зі стресом;
• очищає організм від накопичених токсинів та шлаків.

 Продукт нормалізує роботу системи виділення, допомагаючи усунути набряки, які характерні для періодів вагітності та лактації. А головне, у його складі немає кофеїну та глютена.

Як заварити гречаний чай


Не всім відомо про гречаний чай, як заварювати його, способи приготування. Про це й ітиметься нижче. Для збереження корисності та смаку напою заварювати його рекомендується у певній послідовності:
• вибрати можна будь-який зручний посуд, переважно з кераміки або скла: френч-прес, чайник або звичайну чашку;
• висипаємо в неї чайну ложку гранул або додаємо 1 пакетик;
• заливаємо склянкою теплої води з температурою 90°C;
• настоювати слід 3-5 хвилин, а для отримання міцнішого напою можна збільшити час у два рази;
• готовий настій, використовуючи насіння, слід наливати в ємність для пиття через ситечко.

Заварювати гречаний чай можна і холодною водою, проте час наполягання збільшиться до 2-3 годин. Одні й ті ж зерна татарської гречки допускається використовувати до трьох разів, з кожним разом збільшуючи тривалість процедури. Краще не готувати великі обсяги, а робити новий напій безпосередньо перед чаюванням. Наприкінці заварені зерна можна з'їсти, адже у них найбільший вміст корисних мікроелементів. Пити чай рекомендується після їжі у вигляді десерту. Він чудово поєднується з цитрусовими, молоком та медом.

Який гречаний чай краще і як вибрати гречку


Класика гречаного чаю – у вигляді насіння. У такому випадку можна самостійно регулювати кількість заварки та міцність напою. Також продукт впускається у фільтр-пакетах. Він може реалізовуватися як у чистому вигляді, так і з незвичайними смаковими добавками:
• лемонграс – має свіжий цитрусовий аромат, знімає стрес після важкого трудового дня;
• з імбиром – допомагає зміцнити імунітет;
• з цейлонською корицею - тішить насиченим ароматом;
• з фруктовими – залежно від різновиду додаються шматочки манго, банана, кокосу, персика, дині, а також робляться різноманітні мікси.

Безпосередньо саму гречку для приготування корисного напою можна знайти в аптеках або магазинах у розфасованому по пакетиках вигляді. Під час вибору якісного продукту краще його понюхати. Якщо відчуватиметься запах гіркоти, то таку продукцію не варто брати, швидше за все вона піддавалася неправильній обробці або були порушені умови зберігання. Також слід звертати увагу на зовнішній вигляд крупи. Гречка татарська має дрібну довгасту форму та золотисто-жовтий колір. Для того, щоб уникнути фальсифікату, за продуктом рекомендується звертатися до спеціалізованих точок продажу.
55093 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК