Готуємося до Масляної: 5 кращих рецептів млинців
23.02.2022
У 2022 році Масляна розпочнеться 28 лютого і триватиме до 6 березня. Раніше свято супроводжувалося галасливими гуляннями — спалюванням опудала, хороводами, катаннями з крижаної гірки та поїданням млинців. Метою свята було прогнати зиму та закликати весну.
Сьогодні ж Масляна насамперед асоціюється з випіканням млинців. І хоча кожна господиня має свої улюблені рецепти, завжди хочеться спробувати щось нове. Який же він, найкращий рецепт млинців? Ми підготували цілих 5 — готуйте та вибирайте найкращий.
Як приготувати смачні млинці на Масляну
Почнемо із загальних лайфхаків, які допоможуть зустріти Масляну у всеозброєнні.
- Обов'язково просіюйте борошно — так тісто буде краще підніматися.
- Використовуйте чавунну сковороду або спеціальну для випікання млинців.
- Добре розігрівайте сковороду і лише потім змащуйте її вершковим маслом чи салом.
Рецепти млинців на Масляну
Млинці — це те, що традиційно готують на Масляну. Вони можуть бути тонкими або пишними, з молоком або без, дріжджові або бездріжджові. Але який рецепт ви би не обрали, головне — отримати задоволення від процесу приготування.
Підготовка до Масляної: прості млинці на молоці
Почнемо ми з простих бездріжджових млинців на молоці. Це перевірена страва, яка швидко готується і виходить навіть у кулінарів-початківців. Саме тому, на думку багатьох господинь, це найкращий рецепт млинців на Масляну.
Для простих млинців на молоці нам знадобиться:
- 3 ст молока
- 3 яйця
- 3-4 ст л цукру
- 30-50 г вершкового масла
- 2 ст л олії
- 1 год ложка розпушувача або 1/3 ложки харчової соди
- щіпка солі
- 3 ст борошна
Млинці на молоці: рецепт
- Підігрійте молоко, не доводячи його до кипіння.
- Збийте яйця, додайте цукор і ретельно розітріть. Влийте в суміш олію та молоко, перемішайте.
- Додайте сіль. Просійте борошно із содою або розпушувачем. Збийте до однорідної суміші.
- Розігрійте сковороду і змастіть вершковим маслом. Вилийте млинцеву суміш і рівномірно розподіліть по сковороді.
- Випікайте на середньому вогні, перевертаючи по черзі — до легкого зарум'янювання, це займе не більше 1-2 хвилин.
Масляна та дріжджові млинці: традиційний рецепт
Млинці на дріжджах — це більш трудомісткий процес, але досвідчені господині знають, що такі млинці виходять тонкі, ажурні та смачніші, ніж бездрожжові.
Для приготування дріжджових млинців до Масляної нам знадобиться:
- пакетик сухих дріжджів
- 500 г пшеничного борошна
- 2 ст л цукру
- 2 яйця
- 2 ст молока
- 3 ст л олії
- щіпка солі
- 30 г вершкового масла
Дріжджові млинці на Масляну: рецепт
- Приготуйте опару. Налийте в невеликий посуд 100 г теплої води, додайте по 1 ч л борошна та цукру, перемішайте. Розведіть у цій рідині дріжджі. Накрийте та дайте настоятися 5-10 хвилин до утворення шапочки.
- Збийте яйця із цукром. Додайте молоко, олію, опару і перемішайте. Всипте частинами борошно з сіллю і замісіть рідке однорідне тісто.
- Розігрійте сковороду, змастіть вершковим маслом. Вилийте тісто тонким шаром. Підсмажте з обох боків до легкої рум'яної скоринки.
Млинці до Масляної: рецепти на окропі та кефірі
Млинці на окропі — досить популярний рецепт, адже вони виходять дуже ніжними, мереживними та з унікальними візерунками. Не бійтеся, що яйця згорнуться — якщо слідувати рецепту, все вийде в кращому вигляді.
Для млинців на окропі та кефірі нам знадобиться:
- 2 курячі яйця
- 200 мл кефіру
- 200 мл окропу
- 130 г пшеничного борошна
- 0,5 ч л соди
- 2 ст л цукру
- 1/4 ч л солі
- 2 ст л олії
Заварні млинці — простий рецепт:
- Поставте воду на плиту. Поки вода нагрівається, збийте яйця до пишної піни.
- Тонким струмком влийте в яйця окріп, продовжуючи збивати. Ви побачите, як маса стає більш пишною і почне рости пінна шапка.
- Влийте кефір та перемішайте. Потім додайте цукор, сіль і знову розмішайте. Просійте борошно, влийте олію — вийде рідке заварне тісто.
- Добре розігрійте сковороду, змастіть олією. Тонким шаром вилийте тісто. Підрум'яніть млинець з кожного боку.
Масляна та млинці на воді: рецепти
Цей рецепт підійде всім, у кого в холодильнику не виявилося молока, або якщо ви з якихось причин намагаєтеся мінімізувати його споживання.
Для приготування млинців на воді нам знадобиться:
- 400 г пшеничного борошна
- 500 мл води
- 2 яйця
- 0,5 ч л солі
- 2 ст л цукру
- 50 г вершкового масла
- 50 мл олії
Рецепт млинців на Масляну — без молока і кефіру:
- В глибоку миску влийте воду, додайте яйця, сіль, цукор і добре перемішайте.
- Частинами просійте борошно і перемішайте. Влийте олію — вийде рідке тісто, що нагадує нежирну сметану.
- Прогрійте сковороду або млинницю, змастіть вершковим маслом. Влийте тісто та смажте млинці приблизно по 20 секунд з кожного боку.
Рецепт пишних млинців на Масляну
Ви віддаєте перевагу не тонким млинцям з начинкою, а пишним і ситним? У нас є рецепт і для такого випадку – до того ж без молока та кефіру.
Для пишних млинців нам знадобиться:
- 300 г борошна
- 3 яйця
- 1/2 год л солі
- 75 г цукрового піску
- 1/2 ч л соди
- 500 мл кип'яченої води
- 1/2 ч л лимонного соку або кислоти
- 20 г олії
Рецепт простих і пишних млинців:
- Добре збийте яйця. Додайте воду, цукровий пісок і знову збийте.
- Просійте борошно із сіллю. Погасіть соду лимонним соком. Розмішайте все до однорідного стану. Залиште тісто на 15 хвилин.
- Влийте олію та перемішайте.
- Вилийте тісто на добре розігріту сковорідку. Випікайте з двох боків до рум'яної скоринки.
Бонус: чайні млинці
Млинці на заварці чорного чаю? А чому б і ні. Тонкі, еластичні, карамельного кольору, вони стануть окрасою будь-якого святкового столу.
Для приготування млинців вам знадобиться:
- 1/2 ст пшеничного борошна
- 1 яйце
- 1 ст л цукру
- 1 ст окропу
- 1 ч л чаю MAYSKIY
- 1 ч л розпушувача
- 1 ч л олії
- щіпка солі
Рецепт чайних млинців:
- Залийте окропом заварку чаю та залиште на 15 хвилин. Процідіть через сито, щоб позбутися чайних листів. Дозвольте рідини охолонути.
- Додайте до чаю цукор, яйце, сіль та олію. Перемішайте.
- Просійте туди борошно та розпушувач. Продовжуйте перемішувати, поки не залишиться грудочок. Накрийте ємність рушником та залиште на 10-15 хвилин.
- Розігрійте сковороду і змастіть її олією. Налийте порцію тіста та розподіліть його по сковороді. Обсмажте млинець по 1 хвилині з кожного боку.
З чим робити млинці на Масляну
Бажаєте здивувати своїх близьких та приготувати цікаві млинці на Масляну?
Створіть цікаву начинку. Ми пропонуємо такі варіанти:
Млинці на Масляну з банановим соусом
Очистіть та подрібніть вилкою 200 г банана. Полийте масу 10 г лимонного соку, щоб уникнути потемніння. Додайте 50 г сметани та 5 г ванільного цукру. Ретельно перемішайте до повного розчинення цукру.Красиві млинці на Масляну з апельсиновою олією
Змішайте 2 ст л апельсинового сиропу та ½ ст розм'якшеного вершкового масла. Збийте масу і додайте 2 ч л апельсинової цедри.Млинці на Масляну з помідором та сиром
Натріть 100 г сиру на великій тертці. Дрібно наріжте 1 помідор, подрібніть 2 зубчики часнику. Змішайте інгредієнти, начиніть млинці та відправте на кілька хвилин до духовки або мікрохвильової печі.Вершкові млинці із сьомгою
Наріжте дрібними кубиками 150 г сьомги холодного копчення. В окрему миску помістіть 250 г будь-якого вершкового сиру, 1,5 ложки гострої гірчиці, 1 год ложку лимонного соку. Перемішайте суміш, посоліть, поперчіть, додайте сьомгу і знову перемішайте.З такою начинкою навіть найпростіші млинці на Масляну стануть окрасою вашого столу.
Приготування млинців – справа творча. Нехай чай MAYSKIY стане вашим супроводом під час Масляної як під час приготування головної страви, так і в процесі її куштування.
Доповнити млинці з солоною начинкою допоможе чорний крупнолистовий чай.
Щоб наблизити настання тепла, заваріть чай з квітами волошки, чай із полуницею, вишнею або малиною.
Приємного апетиту!