Чим корисний чорний шоколад
27.12.2021
Це неймовірно смачні ласощі, здатні покращити розумову активність, заспокоїти нерви, принести радість і зарядити енергією. До складу цього продукту входить триптофан – речовина, яка використовується мозком для виробництва серотоніну, який відповідає за почуття щастя. Ще чорний шоколад є джерелом антиоксидантів та мінералів, тому кожному варто включити їх у свій раціон.
За рахунок вмісту в какао флавоноїдів, які відповідають за прискорення розумової діяльності, шоколад корисний людям із синдромом хронічної втоми та тим, хто готується до складання іспитів.
Цей продукт є натуральним пребіотиком. Потрапляючи в організм, він сприяє виробленню необхідних біфідобактерій і знижує ріст патогенної мікрофлори.
Що відсоток вмісту какао-бобів у шоколаді, то він корисніший. Тому гіркий шоколад – цілющий.
Після проведених дослідів вчені дійшли висновку, що шоколад значно знижує рівень шкідливого для організму холестерину. Але корисними вважаються тільки ті ласощі, які містять 70-75% і вище какао-бобів у своєму складі.
Нутриціологи, стверджують, що чорний шоколад має низький глікемічний індекс, саме тому він підходить як снек навіть тим, хто дотримується дієти.
Фахівці радять брати 70% шоколад. Натуральний продукт містить кілька інгредієнтів: какао та цукор або підсолоджувач.
У шоколаді не повинні бути присутніми:
Основні корисні властивості чорного шоколаду
Стримує процес старіння клітин головного мозку
Какао-боби містять антиоксиданти, які уповільнюють старіння клітин мозку. Допомагають зберегти такі основні функції, як пам'ять, концентрація уваги та кмітливість. Дослідження довели, що постійне вживання чорного шоколаду перешкоджає розвитку недоумства.За рахунок вмісту в какао флавоноїдів, які відповідають за прискорення розумової діяльності, шоколад корисний людям із синдромом хронічної втоми та тим, хто готується до складання іспитів.
Захищає від серцево-судинних захворювань
Регулярне вживання «чорних» ласощів знижує ризик серцево-судинних захворювань на 57%. Цьому сприяють компоненти, що містяться в какао – теобромін, поліфеноли та антиоксиданти. Вони також покращують кровообіг, регулюють рівень артеріального тиску та попереджають утворення тромбів. Чорний шоколад застосовують для профілактики інфарктів, інсультів, варикозу та атеросклерозу.Покращує роботу ШКТ
Полегшує симптоми при застуді
Пом'якшує симптоми і запалення в горлі, зменшує затяжний безперервний кашель. Вченими було доведено, що шоколад зменшує першіння у горлі більш ефективно, ніж аптечні ліки від застуди Приступи кашлю викликаються активацією блукаючого нерва - це область мозку. Теобромін, що міститься в какао, знижує рівень активності цього самого нерва.Підвищує імунітет
Науково доведено, що серед харчових продуктів найвищий вміст флавоноїдів у какао-бобах. Ці речовини є сильними антиоксидантами, які позитивно впливають на згортання крові, захищають організм від вільних радикалів і стимулюють імунітет.Що відсоток вмісту какао-бобів у шоколаді, то він корисніший. Тому гіркий шоколад – цілющий.
Знижує рівень «поганого» холестерину
Рослинний вітамінний комплекс
До складу темного шоколаду високої якості входить клітковина, залізо, магній, мідь, марганець та інші мінерали. Продукт сприяє обміну речовин у організмі.Знижує кров'яний тиск
Закис азоту розширює судини та знижує тиск. Флавоноли, що знаходяться у складі темного шоколаду, сприяють утворенню такого закису.Допомагає знімати стрес
Шоколад містить велику кількість магнію – мінералу, який корисний при тривозі та занепаді настрою. Половина денної потреби людського організму в магнії міститься в одній плитці темного шоколаду. Додавання в раціон цих ласощів дозволить підвищити стійкість організму до стресу і в 70% випадків зменшує появу депресії. Можна сказати, що це найсмачніший антидепресант.Знижує ризик прееклампсії
Підвищення кров'яного тиску вважається природним при вагітності. Але це може бути небезпечним тим, що збільшується ризик виникнення прееклампсії – це порушення або повне припинення кровопостачання плода. За рахунок того, що шоколад сприяє зниженню тиску, ризик прееклампсії знижується.Допомагає у боротьбі з діабетом
Шоколад покращує функцію клітин, що становлять внутрішній шар кровоносних судин (ендотелій). Крім того, шоколад покращує роботу ендотелію (клітин, що утворюють внутрішній шар кровоносних судин) і підвищує сприйнятливість до інсуліну – цей показник визначає ризик розвитку діабету. Їсти потрібно гіркий шоколад із мінімальним вмістом цукру, а краще взагалі без нього.Нутриціологи, стверджують, що чорний шоколад має низький глікемічний індекс, саме тому він підходить як снек навіть тим, хто дотримується дієти.
Який чорний шоколад найкорисніший
У шоколаді не повинні бути присутніми:
- кукурудзяний сироп та велика кількість фруктози;
- синтетичні добавки;
- емульгатори;
- штучні барвники;
- ароматизатори.