Безкоштовна доставка при замовленні від 1000 грн.

Детальніше

Як п'ють чай в усьому світі: традиції, рецептури, ритуали

Історія чаю

19.08.2025

Як п'ють чай в усьому світі: традиції, рецептури, ритуали

Що таке чай? 

Іноді цим словом називають кущі, з якого виробляється сировина для приготування напою - вид рослин роду Камелія. Їх листя містять безліч вітамінів і мінеральних речовин.

Напій чинить позитивний вплив на весь організм людини - серцево-судинну, нервову, травну і сечостатеву системи, регулює обмін речовин, артеріальний тиск, стан і колір шкірного покриву, допомагає відновлюватися після перенесених захворювань.

 

Початок чайних церемоній - історія чаю і чаювання

Звідки чай з'явився і поширився?

Батьківщиною напою за правом вважається Південно-Західний Китай і прилеглі до нього території - Бірма, Північний В'єтнам, де ростуть дикі сорти чайного куща. Археологи вказують на виявлення листя чаю, що датуються приблизно 2100 роком до н.е.

Популяризацію напій в Китаї отримав завдяки буддійським ченцям, які використовували його під час проведення важливих ритуалів і духовних практик. Вони його завезли і в Корею, а потім і в Японію (IX століття), де почалася окрема історія чаювання і споживання чаю в світі.

Возити подібну продукцію в Європу почали приблизно в середині XVII століття. Це були португальці, голландці і англійці, які займалися купецьким справою. Спочатку він став відомий як лікувальний напій, але після декількох десятиліть його стали пити просто для отримання задоволення. В кінці 18 століття почалася епоха культивування та активного розведення кущів роду Камелія в Індії, звідки вона поширилася і далі. У кожній країні історично складалися свої традиції чаювання, розвивалася культура чаю.

Чайні традиції різних країн світу

Як п'ють чай в різних країнах? Приготування і сервіровка напою - ретельний працю, часто вимагає високої майстерності виконання. Традиції країн світу можуть відрізнятися, однак всюди обов'язковою умовою є гарна подача чаю.

Чайна церемонія в Китаї може тривати досить-таки довго. Послідовність заварювання і розпивання, з чого п'ють чай - все строго дотримується, адже саме так максимально розкривається смак і аромат, а також зберігається вся користь напою. Обов'язковими чайними атрибутами є маленька заварочная посуд (гайвані), щипці, рушники, серветки.

Як п'ють чай в Китаї? Його заварюють в спеціальних чашках зі скла, глини або порцеляни, схожих на піали з кришками, що мають дірочки для виходу пари. У них засипають 1 ч. Л. чаю, заливають водою на дві третини або до половини обсягу і залишають в залежності від сорту на 2-4 хвилини настоятися. Однак такий посуд в Китаї для безпосереднього чаювання непридатна. Як китайці п'ють чай? Вони після заварювання напій переливають в спеціальні чашки для пиття.

Чайна культура Китаю включає і проведення важливих китайських церемоній чаювання, але їх влаштовують спеціально навчені майстри для шановних гостей і в особливих випадках. В країні популярний жовтий пуер (сорт чаю) з унікальнм запахом, який упаковують у вигляді цеглинок або куль, розсипають в чашку і занурюють в гарячу воду.

У китайській культурі є безліч ритуалів. Чай п'ють як знак поваги, в сільських регіонах під час сватання. Традиції чаювання в Китаї вкоренилися здавна в кожній родині.

Багатовікові правила чайної церемонії в Індії сформувалися під впливом клімату, способу життя та інших культур (Англії та Китаю). Багато секрети приготування адаптувалися під смаки і переваги місцевого населення.

Індійська чайна церемонія є предметом великої поваги. Як п'ють чай в Індії? Розрізняють три найбільш поширених виду для індійського чаювання, які вирощуються в трьох регіонах:

  • Ассам - найміцніший сорт з характерним терпким і насиченим смаком;

  • Дарджилінг - елітний напій з квітковим ароматом;

  • Нілгірі - для нього характерний освіжаючий смак і приємний запах.

Кожна адміністративна територія країни славиться своєю культурою чаювання і різновидом напою, проте класичним сортом є масала. При його заварюванні також використовуються спеції і трави. Найбільш частими доповненнями виступають імбир, кардамон, кориця, чорний перець і гвоздика. У нього, майже в усіх випадках, додається молоко. Дотримуються оригінальна подача чаю.

В Англії (Великобританії) традиційно розсипний продукцію з упаковок заварюють в чайнику, подають з молоком і цукром. Коли англійці п'ють чай і що потрібно для чайної церемонії? Важливо дотримання тимчасового інтервалу чаювання між обідом і вечерею. До напою даються сендвічі, тістечка і випічка. Коли п'ють чай в Англії? Певних стандартів немає, але саме населення вважає за краще його пити з молоком в післяобідній час.

В Японії популярним напоєм є порошковий зелений чай - матчу. Він часто застосовується як харчова добавка до різних традиційним солодким десертів, локшині соба і іншим стравам.

Церемонії чаю і ритуали розрізняються. Скрізь є свої індивідуальні особливості, але для отримання більшого задоволення від напою, пити його слід неспішно.

Схожі статті

Дивитись всі
Дивитись всі
Використовуючи цей сайт, ви даєте згоду на обробку файлів сookies.
Як п'ють чай в усьому світі: традиції, рецептури, ритуали | Tea