Чому чай корисний: розкрито чудодійні властивості популярного напою
14.07.2025

Сучасна наука передбачає, що регулярне вживання чаю корисне здоров'ю у довгостроковій перспективі.
Чай – один із найпопулярніших, смачних та корисних напоїв. Існують деякі відмінності у складі тих чи інших видів чаю, але сучасна наука припускає, що його регулярне вживання корисне для здоров'я в довгостроковій перспективі", - доктор з Університету Едіт Коуен в Австралії Бенджамін Хеддон Парментер, пише prevention.com.
Чай - користь для здоров'я
Цілюща сила чаю обумовлена головним чином хімічними речовинами – поліфенолами, особливо катехінами та епікатехінами, що захищають організм.
Експерти попереджають, що жоден чай не чудодійний напій, але це смачний спосіб покращити та підтримувати своє здоров'я.
Ось кілька корисних властивостей чаю, про які заявляють фахівці:
Чай сприяє здоров'ю серця. Поряд з фізичними вправами та дієтою, чай може допомогти зберегти ваше серце міцним. Великобританське дослідження нещодавно показало, що вживання двох або більше чашок чорного чаю на день пов'язане з меншим ризиком смерті від серцево-судинних захворювань, інсульту та ішемічної хвороби серця.
Чай допомагає боротися із запаленням. Як зазначила дієтолог із Бостона Алісса Пачеко, зокрема, зелений чай, повний протизапальних сполук, зокрема особливо потужного катехіну під назвою EGCG, який може захистити від пошкодження клітин.
Чай здатний заспокоїти застуду чи грип. За словами фахівців, чай допомагає заспокоїти горло та усунути закладеність носа, також він чудово підтримує водний баланс.
Чай посилює увагу. Кофеїн у чорному чаї може підвищити вашу концентрацію та рівень енергії. Чай відмінно підходить для людей, які потребують додаткової підтримки без надто стимулюючого ковтка, зазначила дієтолог Робін Форутан.
Чай для схуднення – що важливо знати
Зазначається, що катехіни та кофеїн у чаї можуть відігравати незначну роль у підвищенні метаболізму, але будь-яка втрата ваги може бути пов'язана з тим, що ви не п'єте. Наприклад, вживання чаю замінює напої з високим вмістом цукру та калорій, кажуть дієтологи.
Виділяють такі види та сорти чаю:
Чорний чай. Щоб приготувати цей вид чаю, листя Camellia sinensis згортають або розрізають і залишають до повного висихання; окислення робить листя насичено-коричневими або чорними. Хоча багато поліфенолів у всіх чаях, чорний чай особливо містить теафлавін та теарубігін, які надають йому насичений колір та допомагають контролювати рівень цукру в крові.