Язык UA RU

Які продукти корисні для печінки?

31.12.2021
Нещодавно вчені опублікували дані соціологічних досліджень, за якими виявилося, що багато опитаних не знали, що печінка – це єдиний орган нашого організму, здатний до регенерації, тобто відновлення власних клітин. Цей механізм наука визначає як захисний, оскільки основна функція печінки – це очищення організму від різноманітних токсичних і шкідливих речовин. Крім того, печінка відповідає за організацію такого життєво важливого процесу як обмін речовин.

Сучасний ритм життя, на жаль, сприяє розвитку різних захворювань печінки, таких як холецистит або гепатит. Сприяє цьому: • малорухливий сидячий спосіб життя, пов'язаний з роботою; • відсутність адекватного фізичного навантаження; • надмірна вага; • неправильне харчування, багате на жирну, смажену та гостру їжу.

Корисні продукти для печінки ми вживаємо досить рідко. Набагато частіше, навпаки, робимо все можливе, щоб продукти, корисні для печінки та жовчного міхура, якомога рідше потрапляли в наш організм. Їжа корисна для печінки – це зовсім не те, що ми їмо щодня. Внаслідок певного ритму життя ми часто дозволяємо собі перекусити бургером, картоплею фрі, нагетсами та іншими смаколиками. Більше того, деякі з нас часто дозволяють собі випити пару келихів вина або пару баночок пива, хоча кефір для печінки - набагато корисніше.

Зустріти сьогодні людину з ідеально здоровою печінкою досить складно, тому багато хто цікавиться питанням про те, чим можна підтримати печінку, щоб вона не страждала і швидше відновлювалася. Які продукти відновлюють печінку і роблять її здоровішою? Чи є такі та як їх правильно вживати. Для того, щоб розібратися в цьому питанні, варто визначитися, які продукти не любить печінка і чому.

Що не любить наша печінка?


Крім того, що є певні продукти, які любить чи не любить наша печінка, існує низка факторів, що спричиняють розвиток різних захворювань цього органу, а саме:
• постійний стрес;
• куріння;
• вживання алкогольних напоїв;
• різка втрата ваги;
• захворювання, що вимагають тривалого чи постійного прийому лікарських препаратів тощо.

Сукупність цих факторів і відсутність дієти для відновлення печінки та підшлункової залози, призводять не тільки до різних захворювань цих органів, але і до швидкої стомлюваності, порушення сну та навіть психоневрологічним розладам. Щоб уникнути згубного впливу, достатньо володіти актуальною інформацією про продукти для печінки та підшлункової корисних та однозначно шкідливих та небажаних для вживання.

Отже, шкідливі продукти для печінки, яких краще уникати:

• Харчові добавки. Це цілий спектр хімічних речовин, які можна знайти у складі практично будь-якого продукту, які ми регулярно купуємо у супермаркетах чи магазинах – різні емульгатори, стабілізатори та консерванти. Вони є в кетчупі, майонезі, чіпсах та інших снеках, і навіть у корисних, на перший погляд, йогуртах та інших продуктах. Якщо поглянути на склад багатьох харчових продуктів, які ми вживаємо щодня з точки зору здоров'я, то може виявитися, що продукти для здоров'я печінки в нашому списку покупок відсутні.
• Продукти, що містять велику кількість рослинних і особливо тваринних жирів. Тварини та рослинні жири можна зустріти у кондитерських виробах, хлібобулочних виробах, маргарині та спредах, консервах, напівфабрикатах тощо.
• Фастфуд. Так, це дуже зручний спосіб перекусити, але такі продукти, в більшості випадків, готують із низькокалорійних продуктів з високим вмістом жирів, що згубно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози та жовчовивідних шляхів. Також виробники використовують у процесі приготування фаст-фуду багато гострих спецій, а вони теж не входять до списку продуктів, корисних для здорової печінки.
• Копчені та солоні продукти. Їх споживання гастроентерологи рекомендують, по можливості, звести до мінімуму і вживати лише час від часу. Такі продукти сприяють підвищенню холестерину та розвитку відповідних патологій.
• Солодощі та кондитерські вироби. У технологічному процесі виробництво цих продуктів часто використовується досить великий вміст жирів і цукру, що може згубно позначитися на роботі печінки.
• Овочі та фрукти. Мало кому відомо, що деякі види зелені (кінза, черемша, щавель та інші), а також кислі ягоди та фрукти – не найкращі продукти для печінки та їх вживання варто звести до прийнятного мінімуму та виходить, що фрукти для печінки корисні далеко не всі.

Ось такі продукти для печінки та підшлункової є шкідливими та вкрай небажаними, але часто становлять основу нашого раціону. Що ж тоді корисно для печінки, якщо більшість продуктів харчування, які ми щодня купуємо, завдають їй серйозної шкоди? Які продукти корисні для печінки та що можна зробити, щоб мінімізувати ризик розвитку серйозних патологій?

Корисні для печінки продукти


Отже, які продукти любить печінка? Є у спеціалістів гепатологів і такий перелік, який рекомендують усім пацієнтам, незалежно від віку та загального стану організму. У цей перелік насамперед входять такі продукти:
• Хліб із твердих сортів пшениці, житньої, печені пироги на дріжджах, сухе печиво (галетне) або житні пряники. Примітно, що фахівці рекомендують вживати не свіжовипечений, а вчорашній хліб, який корисний для здоров'я.
• Відварена риба нежирних сортів, а також дієтичне м'ясо птиці у вигляді тефтель або котлет, приготовлених на пару.
• Вершкове та оливкова олія.
• Супи на овочевому бульйоні. • Молочні продукти. • Негострі сири, у тому числі з козиного молока.
• Сирі, відварені або тушковані овочі у подрібненому вигляді.

Найкорисніший продукт для печінки, стверджують деякі вчені – це печінка тварин та птиці, у вигляді оладок та інших страв з вареної печінки або печінки, приготовленої на пару. Якщо вам більше до душі смажена печінка, її можна приготувати з використанням гриля, щоб не додавати жир.

Підведемо підсумок. Менше жирів, харчових добавок, спецій, смаженої їжі, солінь та копченостей, борошняного, солодкого, кислого – це продукти, які любить печінку, яка здорова та працює у звичному режимі.
А якщо певні проблеми є? Що можна їсти, коли болить печінка? Про це краще запитати лікаря, який оцінить індивідуальні особливості вашого організму і запропонує вам дієту, яка ідеально підходитиме саме вам. Адже одночасно у пацієнта можуть мати місце та інші супутні захворювання. Тоді доведеться взяти до уваги продукти для печінки та жовчного міхура, наприклад. Або враховувати особливості рівня цукру чи холестерину. Крім цього, є спеціальні вітаміни для печінки та підшлункової, які можна придбати в будь-якій аптеці, відповідно до рекомендацій вашого лікаря.

А що можна і не можна пити тим, хто думає про здоров'я?


Насамперед, пацієнтам, які страждають від тих чи інших захворювань печінки, лікарі рекомендують відмовитися від будь-яких алкогольних напоїв. Крім того, що вони згубні власними силами, сьогодні в моду увійшли слабоалкогольні напої, рясно розбавлені для краси та смаку барвниками, ароматизаторами та іншими добавками. Можна зустріти навіть шампанські вина з додаванням блискіток. Можливо, це красиво, але не те, що корисно для печінки.
Так що можна пити, щоб печінка не страждала і почувала себе добре?

Один із найкорисніших напоїв для здоров'я печінки – це чай. Це може бути як класичний чорний або зелений чай без ароматичних та інших добавок, так і бленди на основі натуральної сировини, а саме трав'яний чай з різноманітним складом.

Трав'яний чай, купити який можна в будь-якому магазині – це напій, що має масу корисних для всього організму властивостей, у тому числі властивостей, які дуже корисні для нашої печінки. До складу трав'яного чаю, як правило, чайне листя не входить або входить у невеликій кількості. В основі такого чаю лежить натуральна сировина, що обдає терапевтичними властивостями:

• ромашка, що має протизапальну дію;
• шипшина, що володіє сечогінними та жовчогінними властивостями;
• розторопша, яка є потужним гепатопротектором і застосовується у виробництві більшості лікарських засобів цього ряду;
• кукурудзяні рильця, що мають потужні сечогінні та жовчогінні властивості;
• квіти календули, що сприяють процесам регенерації;
• шавлія;
• корінь солодки;
• пагони ожини;
• плоди та пагони малини тощо.

Склад трав'яного чаю може бути найрізноманітнішим, але всі вони рекомендовані лікарями як профілактичний засіб при захворюваннях печінки і навіть як один із компонентів комплексної терапії гепатитів.
79883 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК