Язык UA RU

Як п'ють чай в усьому світі: традиції, рецептури, ритуали

22.10.2021

Що таке чай?

Іноді цим словом називають кущі, з якого виробляється сировина для приготування напою - вид рослин роду Камелія. Їх листя містять безліч вітамінів і мінеральних речовин.

Напій чинить позитивний вплив на весь організм людини - серцево-судинну, нервову, травну і сечостатеву системи, регулює обмін речовин, артеріальний тиск, стан і колір шкірного покриву, допомагає відновлюватися після перенесених захворювань.

Початок чайних церемоній - історія чаю і чаювання

Звідки чай з'явився і поширився?

Батьківщиною напою за правом вважається Південно-Західний Китай і прилеглі до нього території - Бірма, Північний В'єтнам, де ростуть дикі сорти чайного куща. Археологи вказують на виявлення листя чаю, що датуються приблизно 2100 роком до н.е.

Популяризацію напій в Китаї отримав завдяки буддійським ченцям, які використовували його під час проведення важливих ритуалів і духовних практик. Вони його завезли і в Корею, а потім і в Японію (IX століття), де почалася окрема історія чаювання і споживання чаю в світі.

Возити подібну продукцію в Європу почали приблизно в середині XVII століття. Це були португальці, голландці і англійці, які займалися купецьким справою. Спочатку він став відомий як лікувальний напій, але після декількох десятиліть його стали пити просто для отримання задоволення. В кінці 18 століття почалася епоха культивування та активного розведення кущів роду Камелія в Індії, звідки вона поширилася і далі. У кожній країні історично складалися свої традиції чаювання, розвивалася культура чаю.

Чайні традиції різних країн світу

Як п'ють чай в різних країнах? Приготування і сервіровка напою - ретельний працю, часто вимагає високої майстерності виконання. Традиції країн світу можуть відрізнятися, однак всюди обов'язковою умовою є гарна подача чаю.

Чайна церемонія в Китаї може тривати досить-таки довго. Послідовність заварювання і розпивання, з чого п'ють чай - все строго дотримується, адже саме так максимально розкривається смак і аромат, а також зберігається вся користь напою. Обов'язковими чайними атрибутами є маленька заварочная посуд (гайвані), щипці, рушники, серветки.

Як п'ють чай в Китаї? Його заварюють в спеціальних чашках зі скла, глини або порцеляни, схожих на піали з кришками, що мають дірочки для виходу пари. У них засипають 1 ч. Л. чаю, заливають водою на дві третини або до половини обсягу і залишають в залежності від сорту на 2-4 хвилини настоятися. Однак такий посуд в Китаї для безпосереднього чаювання непридатна. Як китайці п'ють чай? Вони після заварювання напій переливають в спеціальні чашки для пиття.

Чайна культура Китаю включає і проведення важливих китайських церемоній чаювання, але їх влаштовують спеціально навчені майстри для шановних гостей і в особливих випадках. В країні популярний жовтий пуер (сорт чаю) з унікальнм запахом, який упаковують у вигляді цеглинок або куль, розсипають в чашку і занурюють в гарячу воду.

У китайській культурі є безліч ритуалів. Чай п'ють як знак поваги, в сільських регіонах під час сватання. Традиції чаювання в Китаї вкоренилися здавна в кожній родині.

Багатовікові правила чайної церемонії в Індії сформувалися під впливом клімату, способу життя та інших культур (Англії та Китаю). Багато секрети приготування адаптувалися під смаки і переваги місцевого населення.

Індійська чайна церемонія є предметом великої поваги. Як п'ють чай в Індії? Розрізняють три найбільш поширених виду для індійського чаювання, які вирощуються в трьох регіонах:

  • Ассам - найміцніший сорт з характерним терпким і насиченим смаком;
  • Дарджилінг - елітний напій з квітковим ароматом;
  • Нілгірі - для нього характерний освіжаючий смак і приємний запах.

Кожна адміністративна територія країни славиться своєю культурою чаювання і різновидом напою, проте класичним сортом є масала. При його заварюванні також використовуються спеції і трави. Найбільш частими доповненнями виступають імбир, кардамон, кориця, чорний перець і гвоздика. У нього, майже в усіх випадках, додається молоко. Дотримуються оригінальна подача чаю.

В Англії (Великобританії) традиційно розсипний продукцію з упаковок заварюють в чайнику, подають з молоком і цукром. Коли англійці п'ють чай і що потрібно для чайної церемонії? Важливо дотримання тимчасового інтервалу чаювання між обідом і вечерею. До напою даються сендвічі, тістечка і випічка. Коли п'ють чай в Англії? Певних стандартів немає, але саме населення вважає за краще його пити з молоком в післяобідній час.

В Японії популярним напоєм є порошковий зелений чай - матчу. Він часто застосовується як харчова добавка до різних традиційним солодким десертів, локшині соба і іншим стравам.

Церемонії чаю і ритуали розрізняються. Скрізь є свої індивідуальні особливості, але для отримання більшого задоволення від напою, пити його слід неспішно.

5206 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК