Язык UA RU

Молочний улун: що за сорт, як заварювати, з чим поєднувати, корисні властивості

29.11.2021

Що за сорт і яким буває


Молочний улун — це звичайний різновид відповідного сорту, оброблений ароматизатором зі смаком молока та вершків. Розрізняють кілька варіантів. Чай молочний улун поділяється на кілька груп.
• неароматизований («Най Сян Цзінь Сюань») — елітний сорт, що має природнй смак вершкових нот, а їх інтенсивність залежить від особливостей чайного листа та технології виготовлення;
• ароматизований — найбільш поширений у комерційних точках реалізації, при виборі продукту варто орієнтуватися на якість ароматизатора, що використовується, який не повинен мати занадто насичений смак.

Як заварювати молочний улун?



Найкращим посудом для заварювання цього сорту є гайвань або керамічний чайник із товстими стінками. Перш ніж насипати сухе чайне листя в спеціальну заварювальну ємність, її рекомендують обполоснути окропом. Подібне допомагає набагато швидше розкрити всі відтінки аромату та смаку напою.

Заварювати молочний улун китайський краще методом проток. Береться приблизно чайна ложка листа з розрахунку на склянку води, поміщається в прогрітий посуд, заливається закипілою і злегка остиглою водою (75-85 градусів). Настоюється вперше до 30 секунд, потім можна поступово збільшувати час витримки до 2-х хвилин. Перша протока необхідна для промивання чайного листа, тому таку рідину потім зливають і не п'ють.

Рекомендується заварювати кілька разів. В результаті аромат розкриватиметься все більше, а характерний молочно-карамельний присмак відчуватиметься дедалі менше. Якісний чайний лист підходить для заварювання до 10 разів, проте найбільш корисним і правильним вважається 3-4.

Ніжний молочний улун: як пити і з чим поєднувати



Цей неймовірно смачний і ароматний чай має ще й численні корисні властивості. Проте все ж таки не варто зловживати ним, особливо коли є які-небудь хронічні захворювання (наприклад, нирок, шлунково-кишкового тракту, гіпертонічна хвороба). Також молочний улун на ніч не варто пити, оскільки він має збуджуючий ефект.
Такий чай чудово поєднується з мандаринами, динею, полуницею, тропічними фруктами (папаєю, бананом, манго). Він є чудовою основою для приготування холодних чайних коктейлів. Це найчастіший інгредієнт для створення різноманітних кондитерських виробів (панакоти, мусових тортів, желе). Він з легкістю поєднується з легкими ніжними десертами, які не перебивають смакові якості напою (наприклад, класичний варіант чізкейку, кешью або мигдаль, білий шоколад, не дуже солодке печиво пісочне).

Корисні властивості молочного улуну



До складу молочного улуна входить чимало активних речовин, що забезпечують сприятливий вплив на організм:
• вітаміни (РР, D, С, А, К, Е, Р та група В;
• цінні олії;
• незамінні амінокислоти;
• мікро- та макроелементи (марганець, цинк, фосфор, фтор, магній);
• антиоксиданти;
• дубильні речовини.
Тіїн, що міститься в напої, надає підбадьорливий і тонізуючий вплив. Якщо з ранку пити молочний улун чай, то ефект буде як від кави. За рахунок антиоксидантів зберігаються молодість та пружність шкірного покриву, природний рівний колір обличчя, запобігає ранній появі ознак старіння та зморшок.


Такий напій може допомогти нормалізувати роботу травної, серцево-судинної системи, мозкову діяльність, рівень холестерину в крові. Він покращує настрій, допомагаючи боротися з депресією, відмінно розслаблює, а також зміцнює імунну систему, значно посилюючи опірність організму до різноманітних вірусних та інфекційних патогенів. Молочний улун виводить з організму токсини і шлаки, що накопичилися, прискорює розщеплення жирів, сприяє схудненню, надовго освіжає дихання. Подібний різновид чаю можна вживати без солодощів і цукру, адже він сам по собі має дуже багатий смак.

11637 переглядів
0 коментарів
Коментарі 0
Вам може бути цікаво

ЗАМОВИТИ ДЗВІНОК